Bm Suriye'yi Görüşmek Üzere Toplandı

BM Güvenlik Konseyi, Suriye'deki krizi ele almak üzere toplandı.

  Fransa ' nın BM Daimi Temsilciliği ' nden yapılan açıklamada , toplantıda ' ' Suriye ' deki duruma ilişkin atılacak adımların ' ' tartışılacağı bildirildi .

Konsey ' in gelecek hafta salı günü yapılacak toplantısında , Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil El Arabi , Arap Birliği ' nin Suriye ' deki girişimiyle ilgili Konsey ' e bilgi vereceği için bugünkü toplantıdan somut bir sonuç çıkması beklenmiyor .

BM ' de diplomatlar , Konsey ' in batılı üyeleriyle , Konsey ' in tek Arap ülkesi Fas ve BM ' deki diğer Arap ülkeleri arasında , Arap Birliği ' nin Suriye ' deki girişimine güçlü destek verecek bir karar tasarısı üzerinde görüşmelerin devam ettiğini belirtirlerken , karar tasarısı üzerinde bir oylamanın bugün değil , ancak gelecek hafta yapılabileceğini bildirdiler .

Diplomatlardan alınan bilgiye göre karar tasarısı metni , açıkça Suriye ' deki rejime karşı ' ' yaptırım ' ' getirilmesinden söz etmese de ' ' Suriye ' deki rejimin , Arap Birliği ' nin ülkede siyasi geçiş talebine 15 gün içinde yanıt vermemesi halinde , Arap Birliği ile danışmalar içerisinde başka ek önlemlerin alınacağı ' ' belirtiliyor .

Karar tasarısı metninde , Suriyeli yetkililerin ' ' ülkedeki insan hakları ihlallerinden dolayı kınandıkları ' ' ve Suriye yönetimine tüm bu ihlalleri derhal durdurmaları çağrısında bulunulduğu da bildirildi .

Rusya ve Çin ' in , geçen yıl ekim ayında Konsey ' in batılı üyeleri tarafından hazırlanan ve Esad rejimini kınayan karar tasarısını veto etmelerinin ardından Konsey , Suriye ile ilgili bir karar tasarısı metni üzerinde anlaşmaya varamadı .
Kaynak: AA