İnternet Sitesi Zorunluluğu Yeni Bir İş Kapısı Oluşturdu

Şirketlere web sitesi oluşturma zorunluluğu getirilmesi bu sektöre olan ilgili artırdı.

  7 Ocak 2012’de yürürlüğe giren 6 bin 102 sayılı Yeni Türk Ticaret Kanunu`na göre bu tarihten itibaren 3 ay içinde internet sitesini oluşturmayan şirket yöneticileri , 6 aya kadar hapis ve 300 güne kadar adli para cezasına çarptırılacak . Küçük ölçekli işletmelere ise internet sitesi kurmaları için bir yıl süre verilecek . Bu kanun , web sayfası tasarımcılığını günümüzün gözde mesleklerden biri haline geldi .

Web sitesinin çağın medyası olduğunu belirten SerDizayn Web Tasarım yetkilileri , “Bilindiği üzere internet , radyo ve televizyon gibi bir medya sayılmakta ve etkinliği açısından diğerlerinden ön plana çıkmaktadır . Bir web sitesi sayesinde , firmanızın tanıtımını ya da kendiniz ile ilgili bilgilerin sunulmasını çok daha büyük kitlelere en ekonomik şekilde yapabilirsiniz . Web siteniz bir bakıma sizin vizyonunuz olacaktır . Sitenizi ziyaret edenler firmanız ya da ürünleriniz ve hizmetleriniz hakkında daha detaylı bilgiye sahip olacaklardır . Kurumsal kimliğinizi tamamlamış firmanız ile web siteniz bir bütün olup , daha büyük bir anlam taşıyacaktır . ” dedi .


Web tasarıma artan yoğun ilginin , tasarım ve grafik uzmanlığı eğitimi almak isteyenlerin sayısında ciddi artışlara neden olduğunu söyleyen SerDizayn yetkilileri , istihdama yönelik çeşitli kurum ve kuruluşlarca düzenlenen meslek edindirme kurslarında web tasarımının ilk sıralarda yer aldığını kaydetti . Web sayfasının şirketler için birer şube olduğunun altını çizen SerDizayn yetkilileri , grafik ve web uzmanlığının geleceğin mesleği olduğunu söyledi .


Her türlü çalışma ortamına sahip olduğu için bu mesleğin özellikle bayanlara uygun olduğunu söyleyen Said Erdal , webmasterlığı üniversite okumadan sahip olunacak en iyi meslek olarak görüyor . Yine web ve grafik uzmanlığı için kursa gidenler ise internetin günümüzde vazgeçilmez olduğu görüşünde . Tasarımı , yeni şeyler üretmeyi sevdiğini belirten kursiyerler bu işin hem kârlı hem de zevkli olduğunu söylüyor .


SerDizayn yetkililerine göre Türkiye’de bilişim sektöründe istihdam edilmek için 200 bin elemana ihtiyaç var . Son zamanlarda bu işkolundaki eleman eksikliğinin farkına varanlar , webmaster olmak için kurslara yazılıyor .

Diğer taraftan internet sayfası tasarlamayı hobi edinen birçok kişi , kanun çıkmasıyla beraber para kazanmaya da başladı . Üniversitelerin ilgili bölümlerinde okuyan birçok öğrenci , şirketlerin internet sayfalarını yaparak harçlıklarını çıkartıyor . Hatta öğrencilerin bu konuda örgütlenerek küçük ölçekli işletmeler kurduğu bile görülüyor .