'icra İflas ve Çek Kanunları Binlerce Yeni Alacaklıyı Mağdur Edecek'

Denizli ekonomisine yön veren sivil toplum örgütlerinden Denizli Ticaret Odası (DTO) Başkanı Necdet Özer, Denizli Sanayi Odası (DSO) Başkanı Müjdat Keçeci ve Denizli Ticaret Borsası (DTB) Başkanı İbrahim Tefenlili, yayınladıkları ortak deklarasyonla İcra İflas ve Çek kanunlarında yapılan değişikliklerin, karşılıksız çeki adeta suç olmaktan çıkaracağını ve ticaret yaşamındaki güveni zedeleyeceğini bildirdi.

  “Çek mağdurları” olarak adlandırılan sınırlı sayıdaki kişinin hapis cezalarının kaldırılmasını sağlayacak tasarının , gerçekte yeni ve çok sayıda mağduru ortaya çıkaracağı savunuldu .


Karşılıksız çekten dolayı verilen para cezalarının ödenmemesi sebebiyle hüküm giyen her bir borçluya karşılık , elindeki çekin karşılıksız çıkması yüzünden en az bin alacaklının gerçek mağdur haline geleceği belirtilen açıklamada şunlar kaydedildi : “Tasarının yasalaşması , ticaret hayatında alışverişlerin ve buna bağlı ödemelerin önemli ölçüde aksamasını da beraberinde getirecektir . Bugün itibarıyla çek , güvenilir bir ödeme aracı olarak kabul görmektedir . Kıymetli evrak niteliğindeki bu ödeme aracı , ülke ihtiyaçları ve ticari yaşamın işleyişleri sonucunda , dünyadaki uygulamaların aksine vadeli bir ödeme aracına dönüşmüştür . Kanun koyucu da bu durumu dikkate alarak vadeli çeki , yasal bir zemine kavuşturmuştur . Finansman ve ödeme araçlarının gelişmiş ülkelerden farklı olarak az sayıda ve çeşitlilikte olduğu ülkemizde ticaret yaşamı , büyük ölçüde vadeli bir yapıdadır . Bu gerçekler ışığında çek , Türk ticaret yaşamını canlandıran ve sürekliliğini sağlayan temel ödeme araçlarının en başında gelmektedir . Bu güvenin oluşturulmasında , hapis cezasına kadar varabilen yaptırımların payı inkar edilemez . ”

Çekte hapis cezasının kalkmasıyla borçluların ödemekten imtina edebileceği belirtilen açıklamada , “Bu durumda olanlar için 10 yıl süreyle çek düzenleme ve çek hesabı açma yasağı biçimindeki idari yaptırımın pratikte pek caydırıcılığı yoktur . Dolayısıyla karşılıksız çeki adeta suç olmaktan çıkaracak tasarı , ticaret yaşamındaki güveni zedeleyebilecek ve çek kabul etmek zorunda kalan ticaret erbabını , vadeli alımlarda bloke çek kullanmaya ya da teminat destekleri istemeye yönlendirebilecek , hattâ çeki bir ödeme aracı olmaktan çıkabilecektir . Bu tasarının , kamuoyuna yansıdığı biçimde çıkması halinde ciddi sakıncalar doğuracağını düşünmekteyiz . Çekin güvenilir bir ödeme aracı olarak devamı için arkasında güçlü yaptırımlar bulunmasının gerekli olduğu kanısındayız . ” denildi .


Ortak bildiri Başbakan Yardımcısı Ali Babacan , Adalet Bakanı Sadullah Ergin , Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan , Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı , Denizli milletvekilleri Nihat Zeybekçi , Mehmet Yüksel , Bilal Uçar , Nurcan Dalbudak , Adnan Keskin , Emin Haluk Ayhan ve İlhan Cihaner ile TOBB Başkanı M . Rifat Hisarcıklıoğlu`na ayrı ayrı gönderildi .