Türkpa: Kazakistan Demokrasi Sınavını Başarı İle Verdi

Kazakistan’daki milletvekili seçimlerini izleyen Türk Dili Konuşan Ülkeler Parlamenter Asamblesi,(TÜRKPA) heyeti, seçimin demokratik bir ortamda yapıldığını duyurdu.

Önceki başkent Almatı`da basın açıklaması yapan TÜRKPA heyeti, parlamento seçimlerinde herhangi bir olumsuzlukla karşılaşmadıklarını belirtti.

Basın toplantısında gazetecilerin sorularını cevaplayan TÜRKPA Hukuk İşleri Komisyonu Başkanı ve AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Haluk İpek, hazırladıkları raporu gazetecilere açıkladı. Seçimlerden herhangi bir usulsüzlük ve aksaklığın yaşanmadığını belirten İpek, Kazakistan demokrasisi için son derece önemli bir adım atıldığının altını çizdi.

Parlamento seçimleri çerçevesinde yapılan faaliyetlerde ülkede fikir ve basın özgürlüğünün savunulması yönünde büyük gelişmeler gözlemlediklerini vurgulayan İpek, gerek adaylar ve gerekse de halk üzerinde herhangi bir baskı gözlemlemediklerinin altını çizdi.

Seçimlerin zamanında başlayıp zamanında bittiğini belirten Haluk İpek sözlerine şöyle devam etti: “Seçim öncesi ve sayım sırasında seçim sonuçlarını etkileyecek herhangi bir olumsuz olay yaşanmamıştır. Kazakistan’ın demokratikleşme yolunda yapılan seçimlerle önemli gelişmeler müşahede edilmiştir. Yabancı gözlemcilerin rahat çalışabilmesi için ortam son derece uygun hale getirilmiştir.”

İPEK: SEÇİM SONUÇLARI KAZAK HALKININ ÖZGÜR İRADESİNİ YANSITMIŞTIR
Basın toplantısı sonrası Cihan Haber Ajansı(Cihan)`na özel açıklamalarda bulunan Haluk İpek, seçimlerin son derece demokratik bir ortamda gerçekleştiğini ve herhangi bir şüpheye mahal verilmediğini ifade etti. Bağımsızlığının 20. yılında Kazakistan’ın dünya arenasında büyük bir yer edindiğini söyleyen İpek, Kazakistan’ın çok büyük bir coğrafyada öncelikle siyasi alanda istikrarını sağlamayı başardıktan sonra güçlü bir ekonomi oluşturma adına da ciddi gayretler gösterdiğini vurguladı.

Bütün dünyanın Kazakistan’ın Orta Asya’daki bu gücünü sürekli takip ettiğini ifade eden Haluk İpek, Kazakistan siyasetinin çok partili ve çok sesli hale getirilmesi açısından yapılan seçimlerin büyük bir adım olduğunun altını çizdi.

Kazakistan meclisinin yeni yapısının Türkiye ile ilişkilerini çok daha iyi yönde etkileyeceğini de sözlerine ekleyen Haluk İpek, iki ülke arasında ekonomik ilişkilerin henüz istenilen seviyede olmadığını ifade etti.