İzmir'de Yapımı Düşünülen Stat Projeleri

``İzmir`in biri 15 bin civarında oturma kapasitesinesahip, diğeri de UEFA standartlarına sahip ikinci birstadyuma sahip olması gerektiği inancındayız``(fotoğraflı-görüntülü)İZMİR - 14.

01.2012 - Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, ``Destek sağlanırsa, İzmir`de on yılların hayali olan bütün tesisleşmeleri, önümüzdeki bir kaç yıl içinde gerçekleştirebileceğiz`` dedi.

Kılıç, İzmir`e stat yapımı projeleri için mevcut Alsancak ve Atatürk statlarının yanı sıra Örnekköy`de bu amaçla ayrılan yerde incelemelerde bulundu.

Araziler hakkında ilgililerden bilgi alan bakan Kılıç, Alsancak Stadı`nda yaptığı açıklamada, hedeflerinin İzmir`in spor ve gençlik yatırımları noktasında bir merkez haline gelmesi olduğunu, bunun için İzmir`de önemli bir dönüşüm projesini yürütebileceklerine inandığını söyledi.

Suat Kılıç, bu amaçla İzmir Valiliği, TOKİ ve bakanlıktan görevlilerle birlikte incelemelerde bulunduklarını ifade ederek, şunları kaydetti:``Alsancak Stadı başta olmak üzere İzmir`de bakanlığımıza ait gayrimenkulleri değerlendirmek suretiyle İzmir`i, İzmirli sporseverlerin arzu ettiği spor yatırımlarına kavuşturmak amacındayız. 2012`de gereken bütün adımlarımızı kararlaştırmayı ve bu adımların gereklerini de gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. Eğer İzmir, valisiyle, özel idaresiyle, büyükşehir belediyesiyle, milletvekilleriyle, sivil toplum kuruluşlarıyla, spor kulüpleriyle ve spor camiasının önemli aktörleriyle birlikte bu anlamda Hükümetin atmaya karar alacağı adımların arkasında duracak olursa, 2012 İzmir açısından spor yatırımlarının hızlandırılıp, önemli adımların atılacağı bir yıl olacaktır. Bu destek sağlanırsa, İzmir`de on yılların hayali olan bütün tesisleşmeleri önümüzdeki bir kaç yıl içinde gerçekleştirebileceğiz.``-``İzmir`e 1 değil, 2 stadyum gerekli``-İzmir`e gelmeden önce kamuoyunun bu konuda gerekli refleksleri ortaya koyduğundan haberdar olduğunu dile getiren Kılıç, şöyle devam etti:``İzmir`e 1 değil, 2 stadyum gerektiği kanaatindeyiz. Çünkü, İzmir`de şu anda sağlıklı kullanılabilen tek stadyum, Atatürk Stadyumu`dur ve Atatürk Stadyumu`nun inşaat tarihi de 1971 yılına uzanmaktadır. Yani 40 yılını geride bırakan, pek çoğumuzdan yaşlı olan bir stadyumdur. Dolayısıyla Atatürk Stadyumu`nun da ihtiyaca cevap vereceği kanaatinde değilim.

İzmir`in biri 15 bin civarında oturma kapasitesine sahip ve tüm İzmir takımlarının maç yapma standardını karşılayan, diğeri de asgari 35 bin kapasitesine sahip olan ve UEFA standartlarına sahip ikinci bir stadyuma sahip olması gerektiği inancındayız. Ancak, Hükümet ve Gençlik ve Spor Bakanı olarak bu kanaate sahip olmamız yetmez, İzmirlilerin de aynı kanaate sahip olması gerekir.``Bakan Kılıç, İzmirlilerin de bu konuda paralel düşünmelerinin yanında paralel adımlar atması gerektiğine de işaret ederek, şunları söyledi:``Başta Mimar ve Mühendisler Odası olmak üzere İzmirli bütün sivil toplum örgütlerinin işbirliği içinde olması gerekir. Özellikle Alsancak Stadı`ndan bu sözleri sarf ediyorum; belki bu stadyumda son hatıra fotoğrafımız olacaktır. Elbette bu kararı İzmirlilerle birlikte alacağız. Çünkü ben, İzmir gibi gereken özen gösterildiğinde dünyanın göz bebeği olacak güzellikte bir şehirde, artık bu eski yapıların kalmaması, bunların yerine çok modern ve tüm Akdeniz ülkelerine parmak ısırtacak çok çağdaş, mimari şaheser diyebileceğimiz eserlerin yer almasını istiyor ve arzu ediyorum.``İzmir`e çok sık gelen bir siyasetçi olmadığını, ancak buna rağmen uzaktan İzmir`e çok yakın bir sevdasının olduğunu ifade eden Suat Kılıç, İzmir`in çok aydınlık bir gelecek kurgulayabileceğine inandığını dile getirdi.

Bakan Kılıç, Hükümetin bu yöndeki özel çabasını herkesin bildiğini de belirterek, sözlerini söyle sürdürdü:``EXPO için İzmir adına verdiğimiz mücadele bu sevdanın, bu ilginin bir eseridir aynı zamanda. EXPO ile ilgili mücadelemize yeni dönemde de devam edeceğiz. İzmir`e yönelik zaafımızı, eserlerle sahaya yansıtmak istiyoruz. Atacağımız adımlarla, alacağımız kararlarla ve İzmir`e kazandıracağımız eser ve projelerle İzmirliler`in, bizim içimizdeki İzmir sevgisine yürekten inanmasını temin etmeyi hedefliyoruz. Bugün burada ilk adımı attık. İnşallah atacağımız bütün adımlar, İzmir adına çok hayırlı olur.``Suat Kılıç, Alsancak Stadı`na ilişkin ``Belki bu stadyumda son hatıra fotoğrafımız olacaktır`` sözlerine de açıklık getirerek, bu sözlerinden ``Alsancak Stadı`nın yerine yeni bir stat yapılacak`` anlamı çıkartılmaması gerektiğini söyledi.

Var olan gayrimenkulleri değerlendirip, İzmir`i sporun Türkiye`deki başkentlerinden biri yapmayı hedeflediklerini aktaran Kılıç, ``Çok önemli uluslararası organizasyonlara ev sahipliği yapacak bir spor kenti yapmayı hedefliyoruz. Statlar için en doğru yöntemi, en doğru yolu Ankara`da karar verip İzmirlilerle paylaşacağız`` dedi.

-Atatürk Stadı`ndaki incelemeleri-Gençlik ve Spor Bakanı Kılıç, daha sonra beraberindekilerle birlikte Atatürk Stadı`nda da incelemelerde bulundu.

Burada gazetecilerin ``Alsancak Stadı`nın yerine neden yenisinin yapılmasının düşünülmediğini`` sorması üzerine, ``Bu stadın bulunduğu alana 35-40 bin kişilik bir stat yapmayı başarabilecek mimar bulmaları halinde stadı yıkıp yeni bir stat yapabilecekleri`` yanıtını verdi.

Kılıç, statların şehir içi ulaşımı etkilememeleri için şehir dışlarına çıkarılması gerektiğine inandığını ifade ederek, şunları söyledi:``Dünyanın ekonomik kriz yaşadığı bir dönemden 18 stadyumu aynı anda yapmak için ekonomik dinamizmi sağlamak amacıyla gayrimenkullerin en efektif şekilde değerlendirilmesi gerekiyor. Bizim açımızdan alınacak kararların gizlisi, saklısı yok. Araziler Gençlik ve Spor Bakanlığı`na ait gözüküyor ama asıl sahibi milletin kendisi. İzmirliler psikolojik desteği sağlarsa, hızlı adım atabiliriz. Trabzon`daki Akyazı Projesi yaşanan süreçlerle yargıda. Akyazı Projesi, arzu edilen hıza kavuşturulamadı. Ancak böyle olunca kaybeden şehirler, kaybeden Türkiye oluyor. Biz sadece tribünlerden müteşekkil, 15 günde bir gelip maç oynanacak alanlar inşa etmiyoruz. Tribün altlarında en az 20 branşın yapılabileceği salonlar, gençlik merkezleri, spor ve antrenman alanları oluşturuyoruz.``İzmir için de tek başına kendi enerjisinin, bu büyük dönüşümün gerçekleşmesi için yetmeyeceğini belirten Kılıç, ``İzmirliler de sağlam, samimi katkılar sağlarsa, atacağımız adımların süresi kısalır`` ifadelerini kullandı.

Bakan Kılıç, statlar için illere göre çeşitli projelerin hazırlandığının hatırlatılması üzerine, ``İzmir için adını henüz koymadım. Bu konuda İzmirlilerin karar vermesi gerekir. Statta binlerce yıl geçmişi bulunan İzmir`in hem tarihini, hem de modern yüzünü yansıtacak mimari çizgiyi egemen kılmayı düşünüyoruz`` şeklinde konuştu.

İzmir`e bir daha ki ziyaretini temel atmak üzere gerçekleştirebileceğini de dile getiren Kılıç, ``Bu süreçte protokolleri tamamlarız ve ihale süreci bitebilir. Kısa zamanda bu işler olur mu, olur... Dünyadaki krizlere rağmen kalkınma hamlesine devam eden bir Hükümet var. Krizlere rağmen bu kadar kısa sürede, bu işler olur. Yeter ki bu adımı atma irademize İzmir sahip çıksın`` diye konuştu.

Suat Kılıç, daha sonra Karşıyaka ilçesi Örnekköy Mahallesi`nde stat yapımı için ayrılan alanı da inceledi. İncelemeleri sırasında Karşıyaka Spor Kulübü Başkanı Hüseyin Çalışkan, Bakan Kılıç`a kulübün 100`üncü yıl anısına yaptırılan formayı hediye etti.

(ALK-UFK-ADA)
Kaynak: AA