Freddie Mercury Quuen solisti unutulmadı (Google Doodle)

Freddie Mercury Google tarafından da hatırlandı. Queen grubunun solisti olan Freddie Mercury'nin 65. doğum gününü Google Doodle ile hatırlattı. Google logosu Freddie Mercury kimdir? Freddie Mercury hayatı, şarkıları ve sözleri. Google Freddie Mercury'i de unutmadı.

Freddie Mercury Google tarafından da hatırlandı. Queen grubunun solisti olan Freddie Mercury'nin 65. doğum gününü Google Doodle ile hatırlattı. Google logosu Freddie Mercury kimdir? Freddie Mercury hayatı, şarkıları ve sözleri. Google Freddie Mercury'i de unutmadı.

Freddie Mercury (d. 5 Eylül 1946, Zanzibar – ö. 24 Kasım 1991, Londra), Britanyalı rock grubu Queen'in efsanevi solisti. Gerçek adı, Farrokh Bulsara'dır.

Sahnedeki duruşu, şovu, pek çok kişi tarafından hala dünyanın en güçlü vokali olarak anılan sesi, Queen'i sırtlanarak, aydınlatan, Opera ile Rock müziği harmanlayarak yeni bir müzik anlayışı ile dünyayı kasıp kavurması ile tanınan, Queen grubunun kurucusu ve bugünlere gelmesindeki en büyük etkenlerinden biri olarak adlandırılan insan, Freddie Mercury. "Bohemian Rhapsody", "Somebody to Love", "We Are the Champions", "Don't Stop Me Now", "Killer Queen" ve "Crazy Little Thing Called Love" gibi pek çok uluslararası hit parçanın yazarıdır. Sahnedeki ve ne kadar bahsetmekten hoşlanmasa da, özel hayatındada farkılılıklar ve o yıllarda sahip olduğu dış görünüş ile ne kadar komplike bir özgüvene ve cesarete sahip olduğunu tüm dünyaya müziğiyle ve Queen ile hissettirmiştir. Yıllarca Queen grubundaki çalışmaları ile birlikte solo olarak da çalışmıştır. Mercury, ayrıca İlk asyalı Rock Star olarak adlandırılır. 1991 senesinde AIDS'in getirdiği komplikasyonlar sonucu yaşamını yitirmiş ve ölümü, bu hastalık hakkında toplum bilincinin artmasını sağlamıştır.

Belli bir yaş grubunun çok daha iyi tanıdığı Freddie Mercury'in en çok tanınan ve sevilen videolarını sizler için derledik. Freddie Mercury 65.doğum gününde Google tarafından da anıldı. Bir zamanların fırtınalar kopartan vokali Freddie Mercury aykırı yaşamı ile de çok konuşulan bir sanatçı idi. Google Doodle süprizi bu sefer Freddie Mercury için değişti. İşte Freddie Mercury denince akla ilk gelen şarkılar...
Freddie Mercury Quuen solisti unutulmadı (Google Doodle)Freddie Mercury - The Show Must Go On (izle)

Freddie Mercury Quuen solisti unutulmadı (Google Doodle)Freddie Mercury - We Are The Champions (izle)

Freddie Mercury Quuen solisti unutulmadı (Google Doodle)Freddie Mercury - Living On My Own (izle)

Freddie Mercury Quuen solisti unutulmadı (Google Doodle)Freddie Mercury - Don't stop me now (izle)

Freddie Mercury çok özel fotoğrafları için tıklayınız


Freddie Mercury bugün Google'ın logosu oldu. Freddie Mercury için özel bir logo tasarlayan dünyanın arama motoru devi Google, Freddie Mercury hayranlarına hoş bir sürpriz yaptı. 1991'de hayatını kaybeden Freddie Mercury, 5 Eylül 1946'da dünyaya gelmişti. Freddie Mercury'nin doğum günü için logo hazırlayan Google, logoya tıklandığında Freddie Mercury için hazırlanan özel bir videoyu, kullanıcılarına izletiyor. Logoya iki defaya tıklayan Google ziyaretçileri, aynı zamanda da Freddie Mercury hakkında çok özel bilgilere ulaşabiliyor. Hala dünyanın en güçlü vokali olarak bilinen Freddie Mercury, Tüm Zamanların En İyi Şarkıcısı anketinde bir erkek dergisi tarafından 18. sıraya yerleştirilmişti.

Özel günlerde ve önemli kişilerin doğum günlerinde ya da icatlarının ortaya çıkarıldığı zamanlar için yeni logolar çalışan Google, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramından tutun da, Cahit Arf'ın doğum gününe kadar bir çok özel gün ve haftada çok farklı logolar çizip, bu logoları ana sayfasından yayınlıyor. Google kullanıcılarını çok memnun eden bu uygulama, bilinmeyen özel günleri öğretiyor, unutulan değerlerin hafızalarda yeniden canlanmasını sağlıyor.

Freddie Mercury de bu değerlerden birisi. Yeni jenerasyonun çok fazla bilmediği Freddie Mercury, Google'ın hazırladığı logo sayesinde gençlerinde bu önemli sanatçıyı tanımasını veya hatırlamasını sağlıyor. Freddie Mercury'nin dünyanın en iyi seslerden birisi olduğunu öğrenen internet kullanıcıları, Freddie Mercury'nin şarkılarını dinliyor.

Greatest Hits albümünde bulunan 17 şarkının 10 tanesinin yazarı olan Freddie Mercury'nin dikkat çeken en mühim özelliği çok farklı tarzlarda şarkı yazıp, seslenlendirebilmesiydi.

Müziği ile gönüllere taht kuran bir sanatçı olan Freddie Mercury, AİDS hastalığına yakalanmış ve aşağıda yapılan şu açıklamanın ardından 24 saat içerisinde, tam da 45'in de genç bir yaşta hayata gözlerini yummuştu:

"Son iki hafta boyunca basında yapılan yoğun varsayımlar üzerine, testlerimin HIV pozitif çıktığını ve AIDS taşıdığımı onaylıyorum. Bu bilgiyi bugüne dek gizli tutmamın, yanımdakilerin mahremiyetini korumak adına doğru olacağını düşünmüştüm. Fakat artık, dostlarımın ve dünya çapındaki hayranlarımın gerçeği bilme vakti gelmiştir ve umarım herkes bu korkunç hastalıkla mücadelede doktorlarıma katılacaktır. Mahremiyetim benim için her zaman önemli olmuştur ve fazla röportaj vermememle ünlüyümdür. Bu tutumum bundan sonra da böyle devam edecektir, lütfen anlayışla karşılayın."

Google'ın bugünkü logosuna ilham olan Freddie Mercury'i bazı sözlük yazarları şöyle anlatıyor:

"Asla unutulmayacak, tüm zamanların gerçekten de efsane olmayı sonuna kadar hakeden yegane kişisinin doğum günü bugün. Saygıyla kutluyor, kendisini anıyoruz. Gerçekten çok özlüyoruz."

"İki saat önce incir reçeli-hiv muhabbeti sırasında kırk yılda bir denilebilecek şekilde kendisini andığım kişi. Google'da karşıma çıkınca doğum günü olduğunu öğrendim, hoş tesadüf."

"Bu yıl, doğum gününde, kendisine en güzel hediyeyi google verdiği için yapabileceğimiz bir şey yok. Bir çiçek alıp elini öpebilirim, en fazla. Mekanı cennet olsun, orada karşılaşanlara Bohemian Rhapsodyler okusun!"

Solo çalışmaları

Queen ile yaptıkları çalışmalara ilaveten Mercury iki de solo albüm çıkarmıştır: "Mr. Bad Guy" (1985) ve "Barcelona" (1988). İlki daha çok pop ağırlıklı olup disko ve dans müziği tarzındadır. "Barcelona" ise Mercury'nin hayranı olduğu opera sanatçısı Montserrat Caballé ile birlikte kaydedilmiştir.

İngiltere'de albüm listelerinde 23 hafta kalmasına rağmen, Queen'in diğer albümlerine göre "Mr. Bad Guy" ın ticari anlamda pek de başarılı olmadığı söylenir. Buna karşın, 1993'te "Living On My Own"'un bir remiksi (aynı albümden bir şarkı) İngiltere listelerinde birinci sıraya yükselmiş, 13 hafta listede kalmış ve Mercury'ye ölümünden sonra Ivor Novello Ödülünü kazandırmıştır. Müzik eleştirmeni David Prato, "Mr. Bad Guy"ı "baştan sona seçkin" olarak nitelemiş ve Mercury'nin "bilinmeyen bir bölgeye uzanarak saygın bir iş yaptığını" söylemiştir. Albümde ağırlıklı olarak sintisayzır kullanılmıştı ve bu durum önceki Queen albümlerinin karakterinden çok farklıydı.

"Barcelona", opera şarkıcısı Montserrat Caballé ile kaydedilmiş olup pop müzik ile operanın elementlerini içeriyordu. Caballé, albümün, kendi kariyerindeki en büyük başarılarından biri olduğunu söylemiş ve Mercury için: "O sadece bir pop şarkıcısı değil, bir müzisyen idi, piyanonun başına geçer ve beste yapmaya başlardı. Farklı müzik stillerini bir araya getirmenin yeni bir yolunu keşfetmişti. O bu işi yapan ilk ve tek kişidir." şeklinde konuşmuştur. Eylül 2006'da, İngiltere'de Freddie Mercury'nin 60. doğum günü şerefine, onun solo çalışmasını da içeren bir derleme albüm piyasaya çıkmıştır. Albüm İngiltere listelerine ilk 10'dan giriş yapmıştır.

Yıllar geçtikçe, Freddie Mercury'nin nadir bulunan solo albümleri daha da değer kazanmıştır. Örneğin, Barcelona albümündeki "Guide Me Home" şarkısının şu anki değeri yaklaşık £1,000 ($1,800) dır. Bir diğer değerli parça da, 1969'daki Beach Boys şarkısının 1973'teki tekrarı olan I Can Hear Music olup Larry Lurex sahne adı altında kaydedilmiştir. Yaygın bir şekilde korsanı yapılan bu eserin orijinali çok değerli bir koleksiyon parçasıdır.

Mercury, Michael Jackson ile, "There Must Be More To Life Than This" ve "State of Shock" gibi resmen yayımlanmayan birkaç şarkıda birlikte çalışmıştır. Mercury'nin, Michael Jackson ile birlikte kaydettiği "Victory" adlı parça henüz piyasaya çıkmamıştır.[19] İkinci şarkı, 1984'de yayımlanan Victory albümünde olup, sonunda Mick Jagger ve The Jacksons tarafından okunmuştur. Mercury, aslında Thriller albümünde de görünecekti.