Marka Genel Sekreteri Ayan: İlk Yarıda 5 Bin 908 Kişiye İş İmkanı Açıldı

Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA) Genel Sekreteri Erkan Ayan, Kocaeli, Sakarya, Düzce, Bolu ve Yalova illerinde bu yılın ilk yarısında yaklaşık 5,9 milyar liralık yatırım teşvik belgesi verildiğini söyledi.

Ayan, bu yılın ilk altı ayında yatırımlarla 5 bin 908 kişiye iş imkanı açıldığını belirtti.

Ayan, yaptığı açıklamada, Doğu Marmara bölgesinde Hazine Müsteşarlığı tarafından bu yıl Ocak-Haziran döneminde 5,9 milyar liraya yakın toplam sabit yatırım tutarında yatırım teşvik belgesi verildiğini belirtti. Bu dönem içerisinde yerli ve yabancı sabit yatırım tutarının, 2,2 milyar lirasının yabancı sermayeli şirketlere aktarıldığını kaydeden Ayan, "Yabancı sermayeli şirketlerin teşvik belgeli yatırımlardaki oranı yüzde 37 seviyesinde gerçekleşti. 2008 yılından 2011 yılının ilk altı ayı dahil teşvik belgesi alan yerli ve yabancı yatırım toplamı 16,7 milyar liraya ulaştı." dedi.

Doğu Marmara bölgesinin yatırım teşvik mevzuatı açısından genel teşviklerden, bölgesel teşviklerden ve büyük ölçekli yatırım teşviklerinden yararlanabildiğini ifade eden Ayan, bölgenin nitelikli ve katma değer yatırımlar için Avrupa'nın cazibe merkezi olduğunu vurguladı.

Doğu Marmara Kalkınma Ajansı olarak ulusal ve uluslar arası piyasalarda bölge planlarını ve bölge potansiyellerini tanıtmaya devam edeceklerini kaydeden Ayan, "Yatırım Teşvik Belgesi almadan yapılan yatırımın bu rakamlara dahil olmadığını söyledi. Ayan, Doğu Marmara bölgesinin 1. derece gelişmiş bölge olduğu için bir çok orta büyülükteki işletmenin yatırım teşvik belgesi başvurusunda bulunmadığını dile getirdi. Ekonomide var olan istikrar ortamının yatırımcıya güven verdiğini anlatan Ayan, "Akıllı ve kazançlı yatırım için ulusal ve uluslar arası piyasalarda sürdürülebilir rekabette yeni yatırımlarla farklılaşma ve maliyet avantajı sağlanmaya çalışılıyor." diye konuştu.
Ayan, Hazine Müsteşarlığı'ndan alınan verilere göre, bu yılın ilk altı ayında yatırımlarla 5 bin 908 kişiye iş imkanı açıldığını sözlerine ekledi.