Türkiye`nin Kararına Arap Birliği`nden Destek

Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil El Arabi, Türkiye`nin İsrail ile ilgili aldığı kararın, İsrail`in bölgedeki şımarıklığı ve barışçıl bir şekilde Gazze`ye yardım götüren Türk vatandaşlarına saldırısına karşı doğru ve normal bir tavır olduğunu söyledi.

Mısır`ın başkenti Kahire`deki Arap Birliği Genel Merkezinde, Afrika Birliği Komisyon Başkanı Jean Ping, Mısır Dışişleri Bakanı Muhammed Kemal Amr ve İKÖ`nün Filistin işlerinden sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Samir Bakr ile görüşen Arabi, bu örgütlerden Filistin`in Birleşmiş Milletler tarafından tanınması için diplomatik destek istedi.Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil El Arabi görüşmeden sonra düzenlediği basın toplantısında, AA muhabirinin ``Türkiye`nin İsrail ile ilgili kararını nasıl değerlendiriyorsunuz ?`` şeklindeki sorusuna, ``BM`nin Mavi Marmara ile ilgili raporunu tam inceleyemedim. İncelediğim kadarı ile Gazze ablukasını meşru gibi gösteren BM raporunda çok şey göz ardı edilmiş. Türkiye`nin aldığı karar doğru ve normal bir tepki. Türkiye`den zaten böyle bir karar beklenirdi `` diye yanıtladı.Mısır Dışişleri Bakanı Muhammed Kemal Amr ise Filistin`in BM tarafından tanınması hususunda çaba sarf edeceklerini ifade etti.Bağlantısızlar Hareketi`nin Endonezya`da yapacağı 50. yıl toplantısında, Mısır`ın dönem başkanı olarak Filistin için destek isteyeceğini anlatan Amr, toplantıya BM, İKÖ ve Arap Birliği`ni de davet ettiklerini kaydetti

-``Alman hükümeti endişeli``- Almanya Dişişleri Bakanı Guido Westerwelle, Alman Hükümetinin, Türkiye`nin İsrail`e yönelik kararlarını endişeyle izlediğini söyledi.Bakan Westerwelle, Polonya`nın Sopot kentinde düzenlenen ``Gymnich`` tipi AB Dışişleri Bakanları Gayrıresmi Toplantısı çerçevesinde düzenlediği basın toplantısında, ``Mavi Marmara`` raporunun kabul edilmesi çağrısında bulunarak, ``Alman hükümeti Türkiye ve İsrail arasındaki krizi büyük endişeyle izliyor. Tüm tarafları, durumu daha da gergin hale getirmemeye ve gerginliğin azaltılması ve görüşmeler yapılabilmesi için çaba harcamaya çağırıyoruz`` dedi.``Mavi Marmara``yla ilgili olarak bağımsız ve saydam bir araştırma yapıldığını ifade eden Westerwelle, ``Bu sonuçlar, bazı konularda birinin ya da diğerinin hoşuna gitmese bile ciddiye alınmalı`` diye konuştu.Bu konuda Sopot`taki toplantıya katılan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu`yla da görüştüğünü kaydeden Westerwelle, Türk meslektaşının çalışmalarını çok takdir ettiğini, kendisine Türkiye ve İsrail arasındaki gerginliğin azaltılması için her türlü çabanın harcanması gerektiğini söylediğini belirtti.Türkiye`nin, bölgesinde bir kilit role sahip olduğunu ifade eden Westerwelle, ``Bu nedenle bu konuda gerginliğin azaltılması çok önemli. Biz Almanlar, istenildiği yerde yardımcı olmaya hazırız`` şeklinde konuştu.
Kaynak: AA