Çin`in Dev Uzay Projesi, Fırlatılan İlk Modül İle Resmen Başladı

Çin, uzayda bir istasyon kurma projesinin ilk adımını oluşturacak uzay modülünü bugün yerel saatle 21:15`de (TSİ 16:15) başarılı bir şekilde fırlattı.



Çin`in "Tiangong-1" modülü, ülkenin kuzeybatısındaki Gansu eyaletinde bulunan Jiuquan Uydu Fırlatma Merkezi`ndeki platformundan fırlatıldı. İnsansız olarak fırlatılan “Tiangong-1” modülünün, yeryüzünden 300-400 kilometre uzaklıkta bir yörüngeye oturtulacağı belirtildi. Çinli bilim adamlarının proje kapsamında uzay istasyonunda uzun süreli insansız faaliyetler ve geçici insanlı faaliyetlerle ilgili teknik ve tıbbi denemeler yapacağı aktarıldı.


Çin, 2020 yılına kadar uzayda 60 tonluk bir istasyon kurmayı hedefliyor. Çin`in kuracağı bu uzay istasyonunun, ABD, Rusya, Kanada, Japonya ve 11 Avrupa ülkesinin kullandığı Uluslararası Uzay İstasyonu`ndan daha küçük olacağına dikkat çekildi.

Çin’in uzay istasyonu hedefine ilişkin kritik teknolojilerinin bir göstergesi olan modül, birkaç hafta sonra uzaya gönderilecek bir başka insansız uzay aracı ile birleşecek. İki aracın birleşmesi başarılı olursa, gelecek yıl Çinli astronotları taşıyacak yeni bir kapsül laboratuvara gönderilecek. Astronotlar burada yaklaşık iki hafta boyunca yaşayacak.


Çin, Ekim 2003`te ABD ve Rusya`nın ardından uzaya insan gönderen üçüncü ülke unvanını almış, 2008 yılında da Çinli astronot Zhai Zhigang ülkenin ilk uzay yürüyüşünü gerçekleştirmişti. Öte yandan, Çin uzay faaliyetleri kapsamında geçtiğimiz günlerde iletişim ve yayın faaliyetine daha iyi hizmet sağlayabilmek adına "Zhongxing 1A" uydusunu başarılı bir şekilde uzaya göndermişti.