Grundig’i Şaha Kaldırdı, Almanya’da Yedi Evden Birine Girdi (özel)

Koç Grubu tarafından 2004 yılında batmak üzereyken Philips’ten satın alınan Grundig, tekrar şaha kalktı.

Grundig’i Şaha Kaldırdı, Almanya’da Yedi Evden Birine Girdi (özel)
Arçelik’e geçtikten sonra hızlı bir gelişme kaydeden elektronik şirketi, Almanya’da yedi evden birine girdi. Ağırlıklı TV üreten şirket, şimdi yeniden Avrupa pazarında hızla büyüyor. Almanya’da yüzde 8, Avrupa’da yüzde 3 pazar payına ulaşan Grundig, İskandinav ülkelerinde yüzde 10 payla en fazla satılan ikinci marka konumunda.
Grundig Genel Müdürü Murat Şahin, şirketin son durumu ile ilgili Cihan`a açıklamalarda bulundu. Almanya’da değer olarak yıllık yüzde 30 seviyelerinde büyüme kaydettiklerini belirten Şahin, Grundig’in mevcut pazardan daha hızlı bir büyüme trendi yakaladığını anlattı. Koç Grubu`nun Grundig’i 2004 yılında Philips’ten satın aldığını, ancak iflastan dönen şirketin 2010 yılı itibariyle bilançolarının pozitif çıkmaya başladığını dile getirdi. Şahin, “Geçen yıl Almanya’da 7 milyon Grundig marka ürünü tüketiciyle buluşturduk. Şu anda Almanya’da her 7-8 haneden birinde ürünlerimiz kullanılıyor.” dedi.
İskandinav ülkelerindeki hızlı büyümelerinin altında stratejik bir hamlenin yattığını vurgulayan Murat Şahin, Avrupa yapılanmasında Almanya ve İskandinav ülkelerine öncelik verdiklerini ifade etti. Diğer Avrupa pazarlarında ise yapılanmalarının yeni yeni oluştuğunu kaydetti. Enerji verimliliği konusunda ürün yelpazesi en geniş şirketlerden birisi olduklarını, üç boyutlu TV’lerin yeni teknolojileri üzerinde çalıştıklarını aktardı.
Şahin, “Avrupa’da yayın ve telekomünikasyon pazarını İskandinav ülkeleri belirliyor. Bizim de buradaki performansımızın altında pazar odaklı ürün üretmemiz yatıyor. Doğru zamanda doğru ürünü piyasaya sürerek tüm rakiplerimize fark atmaya başladık. Markamız da tercih edilen bir marka olduğu için başarıyı yakaladık.” diye konuştu.

"AVRUPA, TÜRKİYE`NİN EKONOMİK BÜYÜMESİNİ YAKINDAN İZLİYOR"
Avrupa’daki Türk şirketlerinin rakiplerinden daha hızlı büyüdüğüne işaret eden Murat Şahin, Türkiye’nin son dönemlerde yakaladığı ekonomik büyümenin Avrupa’da dikkatle izlendiğini kaydetti. Şahin, “Avrupa’dan bakıldığında Türk ekonomisi çok sağlıklı ve istikrarlı büyüyor. Türkiye ile Avrupa’daki ekonomik yapı birbirinden farklı. Avrupa’da yüzde 10 küçülme olduğu zaman kriz yaşanıyor. Türkiye’de ise ekonomik küçülmelerden hiç kimse etkilenmiyor.” şeklinde konuştu.
Aralarında Türkiye’nin de bulunduğu gelişmekte olan ülkelerin diğerlerine göre daha hızlı büyüme yakaladığını dile getiren Şahin, Avrupa’da ise büyüme ve küçülmelerin tek haneli olarak gerçekleştiğini kaydetti. “Avrupa şu anda kendi içinde varlığını tartışıyor.” diyen Grundig Genel Müdürü, “AB ülkeleri, Euro bölgesini, Euro stratejisini tartışıyor. Kendi yolunu çizemeye çalışıyor. Türkiye ise kendi yolunda ilerliyor.” ifadelerini kullandı.