İngiltere`nin "kaddafi Faturası" Sanılandan Çok Daha Fazla

İngiltere’nin Libya’ya yaptığı askeri müdahale faturasının 1,75 milyar Sterlini bulabileceği kaydedildi.

Bunun, hükümetin tahmin ettiği rakamdan 7 kat daha fazla olduğu belirtiliyor.


Guardian gazetesi, bugün konuyla ilgili yapılan yeni bir araştırma raporunu ilk sayfasına taşıdı. Saygı duyulan bir savunma analistinin yorumuna yer verilen haberde, hükümetin yedi aydır devam eden Libya müdahalesinin faturasına ilişkin doğru olmayan bilgi verdiği iddia edildi. Haziran ayında hükümet Libya operasyonunun ülkeye maliyetinin 260 milyon Sterlin olacağını açıklamıştı.


Muammer Kaddafi rejiminin büyük ölçüde kontrol altına alınmasına rağmen Kaddafi’ye bağlı güçlere yönelik İngiliz Kraliyet Hava kuvvetleri (RAF) uçaklarının saldırılara devam ettiği aktarılan haberde, bu durumun Savunma Bakanlığı’nın (MoD) mühimmatını büyük ölçüde azalttığına yer verildi. Gazete, MoD’un kasasından çıkan Libya askeri giderlerinin Hazine’nin “özel rezervlerinden” karşılanma sözü verildiğini ancak, Irak savaşında Hazine’den ödeneceği vaat edilen savaş aletlerinin amortisman masraflarının bile hala ödenmediğine dikkat çekiyor.


Libya askeri operasyonunun, ülkede ekonomik tedbirler kapsamında Savunma Bakanlığı da dahil olmak üzere tüm kamu harcamalarında sert tedbirlerin uygulandığı bir zamana denk geldiği için, bu operasyonun maliyetinin daha da sorgulanır hale geldiği belirtiliyor.


Öte yandan, Savunma Bakanlığı, RAF savaş uçaklarının Libya üzerine bin 600’den fazla hedef vurmak için uçuş gerçekleştirdiğini, bu rakamın NATO uçaklarının vurduğu toplam hedef sayısının beşte biri olduğu hatırlatıldı. İngiltere, NATO komutasında yapılan Libya askeri operasyonuna 32 savaş uçağı, 6 Apache helikopter, savaş gemileri, helikopter taşıyıcı bir gemi, bir denizaltı ve mayın önleyici deniz araçları ile katılmıştı.