Akdeniz`deki Türk Gemileri Rum Basınına Konu Oldu

Türk gemilerinin Kıbrıs adası etrafındaki hareketliliğinin yoğunlaştığını yazan Rum gazeteleri, hedefin "gerginliğin idamesi olduğunu" öne sürdü.

Kıbrıs Rum Kesimi`nde yayınlanan en yüksek tirajlı gazete olan Fileleftheros, "Türk Gemilerinin `Yoğun Hareketi`. Türkler Tarafından Sinir Bozma. Gerginlik Ortamı Yaratmak İçin Bölgeye Gemiler Gönderiyorlar. ABD`den Net Uyarılar" başlığıyla yansıttığı haberinde, Türkiye`nin "Yunanistan`ı ve Güney Kıbrıs`ı korkutmaya çalıştığını, bir yandan da savaş atmosferi oluşturmadan karlı çıktığı görüşünde olduğunu" savundu. Amacın sıcak temas değil gerginlik yaratarak Rum tarafını paniğe sokmak olduğunun aşikarolduğu yorumunu yapan gazete, bilgi sahibi kaynakların Ankara`nın Washington`dan "sınırı aşıp bölgede askeri krize neden olmaması gerektiği yolunda net bir mesaj aldığını" yazdı. Gazete, Rusya`nın da uyarıda bulunduğunu, Güney Kıbrıs`ın deneme sondajlarına katılmakta olan İsrail`in tavrının ise bilindiğini belirterek, "Kimsenin Türklerin niyetlerini asla bilemeyecek olmasına karşın, bu aşamada sinir bozma ve bir kriz sürdürmek istediğinin açık olduğu" iddiasında bulundu.

Gazete, Türk firkateynlerinin Baf açıklarına doğru yöneldiğini, Piri Reis isimli araştırma gemisinin araştırmalar yapmak üzere İzmir`den demir aldığını, KKTC`nin TPAO`ya `izinler` verdiğini ve "Kıbrıs deniz dibini araştırmak için zemin hazırlığı yapıldığını" kaydetti

Politis ise; "Kuzey`de Başlıyorlar. Türkiye Kıbrıs MEB`inin Toplam 7 Parselini Tanımıyor", "Türk Denizaltıları da Firkateynler de Volta Atıyor" ve "Akdeniz Gemi Doldu. `Piri Reis`, Norveç Araştırma Gemileri, Denizaltılar ve Firkateynler Geliyor" başlıklı haberinde, Türkiye`nin "ipi daha da germekte olduğu" yorumunu yaptı. Gazete, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan`ın gerek ABD, gerek BM Genel Sekreteri tarafından yapılan girişimlerden sonra "sinirlendiğini, artık açık açık Kıbrıs araştırmalarının devametmesine müsaade etmeyeceği tehdidinde bulunduğunu" yazdı ve bu amaçla bölgeye Piri Reis araştırma gemisini gönderdiğini, Türkiye`nin denizaltılar ve firkateynlerle bölgedeki askeri varlığını takviye ettiğini yazdı.

Simerini; "İpi Geriyorlar ve Akdeniz`de Krizle Tehdit Ediyorlar. Piri Reis Üç Firkateyn Eşliğinde Kıbrıs`a Doğru Seyrediyor" başlıklı manşet haberinde, "Kıbrıs münhasır ekonomik bölgesinde araştırmalara devam ettiği sürece Türkler geri adım atmıyor, aksine araştırmalarımızı kesmezsek Türkiye`nin `gereğini yapacağını` söyleyerek, bölgenin tamamını etkileyecek olası bir krizde sorumluluğun Kıbrıs Rum tarafına ait olduğunu söyleyen Erdoğan aracılığıyla ipi geriyor" ifadesine yer verdi.

Alithia haberine; "Savaş Gemilerini Baf Açıklarına Gönderiyorlar. `Piri Reis` Doğu Akdeniz`de Araştırma Yapmak Üzere Dün İzmir`den Demir Aldı" başlığını attı. AB "TÜRK TAHRİKLERİ" KONUSUNU NATO`YA ŞUTLADI Aynı gazete; "Türk Tahrikleri Topunu NATO`ya Şutladılar" başlığıyla yansıttığı haberinde, "gündemin uygun olmasına karşın" dünkü AB Savunma Bakanları Gayrı Resmi Konseyi`nde "Doğu Akdeniz`deki Türk tahrikleri" konusunun ele alınmadığını yazdı. Toplantı gündeminin son konusunun "komşu ülkelerle ilişkiler, Doğu Avrupa, Kafkaslar ve Akdeniz" olduğunu yazan gazete, sözde "Türk tehditlerinin" NATO`nun 5-6 Ekim`de gerçekleştirilecek NATO Savunma Bakanları Konseyi`nde ele alınmasının beklendiğini yazdı ve şuifadeye yer verdi: "Konunun konuşulmamasının nedenlerini öğrenemedik. Türk tahriklerinin NATO Savunma Bakanları çerçevesinde görüşüleceği kesindir, ancak bu da Lefkoşa`yı memnun bırakmayacak. Çünkü kendisiyle doğrudan ilgili bir konu (Lefkoşa`nın) gıyabında konuşulacak ve Türkiye de hazır bulunacak." HRİSTOFİDİS: "PİRİ REİS`İN HAREKETLERİNİ YAKINDAN İZLİYORUZ, GEREĞİ YAPILACAK" Haravgi; "Milli Muhafız Ordusu`nda Hiçbir Saldırgan Niyet Yok. Hükümet, Piri Reis`in Hareketlerini Yakından İzliyor" başlıklı haberinde, Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas`ın ve hükümetinin gelişmeleri çok yakından izlediğini ve "aşırı ve gereksiz endişeye mahal olmadığını" söyleyen Rum Sözcü Vekili Hristos Hristofidis`in dünkü açıklamasına yer verdi. Gazeteye göre Hristofidis, "Gerginlik yaratmak bizim tarafa yardımcı olmaz. Siyasi düzeyde gerginlikten kaçınma yönünde faaliyetlerde bulunuyoruz.ABD, Rusya ve Avrupa Birliği yetkililerinin açıklamaları bu faaliyetlerimizin sonucunun çok olumlu olduğunu gösteriyor" dedi. "ORDUNUN SALDIRGAN RUH HALİNDE OLDUĞU SENARYOSU CİDDİYETTEN YOKSUNDUR" Türk ve Kıbrıs Türk medyasında yer alan RMMO`nun (Rum Milli Muhafız Ordusu) saldırgan bir halet-i ruhiyede olduğu haberleri üzerine açıklama yapan Hristofidis, "Bu senaryolar ciddiyetten yoksundur. Her şeyden önce bu senaryolar bir gazetemizin; kısa süre önce meclise sunulan olağanüstü hal sivil planlaması yasasını Türk tehditleriyle bağdaştırdığı haberi üzerine Kıbrıs Türk medyası tarafından türetilen senaryolardır" ifadesini kullandı.

Hristofidis, Olağanüstü Hal Sivil Planlaması Tüzüğü üzerindeki çalışmaların iki yıl önce başladığını ve bunun olağanüstü hallerin göğüslenmesinden başka son günlerdeki siyasi ve diğer gelişmelerle alakalı hiçbir maksadı olmadığını söyledi. Piri Reis gemisinin İzmir`den demir aldığı haberini yorumlaması istenen Hristofidis, "Hükümet geminin hareketlerini izliyor ve elbette, Kıbrıs Cumhuriyeti`nin müdahalesini gerektirecek herhangi bir ihlal olması halinde bunlar incelenecek ve gereği yapılacak. Şu ansöyleyebileceğimiz somut bir şey yok" cevabını verdi.

Bu arada Rum Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Efthimios Flurancos, Rum Havayolları Şirketi`nin uçuşlarının Türk savaş uçakları tarafından taciz edildiği iddialarını teyit etmedi, bu konuda hiçbir şey bilmediğini söyledi. ERDOĞAN`IN AÇIKLAMALARI RUM BASININDA Gazeteler, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan`ın BM Genel Kurulu kürsüsünde yaptığı konuşma ve Amerikan medyasına yaptığı açıklamaları okurlarına çeşitli başlıklarla aktardılar

Simerini; "Erdoğan Savaşla Tehdit Ediyor. Türk Başbakanı`nın Hedefinde İsrail ve Kıbrıs. Erdoğan Doğu Akdeniz`de Çatışma Tehdidinde Bulunarak Çaktı-Gürledi" Politis; "Erdoğan Sinirlendi. Ban Ki Moon Akdeniz`de Gerginlikten Kaçınılmasını İstedi. Erdoğan, BM Genel Kurulu kürsüsünde Enerji Araştırmaları Konusunda `Gereğini Yapacağız` Dedi, Uluslararası Toplumdan Kıbrıs Rum Tarafına Baskı Yapmasını İstedi" Haravgi; "Türk Başbakan BM`de de Tahrikkar. Tehditlerine Rağmen `Kıbrıs Rum Tahriklerinden` Söz Ederek Üstlük de İstiyor" ve Fileleftheros; "Erdoğan Azgın Boğa. Genel Sekreter`in Önünde Tehditkar ve Çok Tahrikkar Göründü. `Gereğini Yapacağız`. Lefkoşa`yı `Sorumsuz` Diye Niteledi".
Kaynak: İHA