Halkın Suyunu Kullandığı Melet İrmağı'nda Kirlilikten Balıklar Ölüyor

Ordu şehir şebekesinin ana su kaynağı Melet ırmağında, belirli aralıklarla yaşanan balık ölümleri devam ediyor.

Halkın Suyunu Kullandığı Melet İrmağı'nda Kirlilikten Balıklar Ölüyor
Irmak kenarında yaşayan mahalle sakinleri yaşanan bu katliama dur denilmesini istedi. Irmaktan alınan numuneler, incelenmek üzere İl Tarım Müdürlüğü ile Çevre ve Orman İl Müdürlüğü'ne gönderildi.

Irmak güzergahında bulunan bir çok tesis, atıkları ile Melet ırmağını zehirliyor. Ordu'ya içme suyunun da temin edildiği ırmaktaki kurşun kirliliğine artık sıvı madde de eklendi. Gece saatlerinde ırmağa atık bırakıldığını ve atık nedeniyle ırmak yüzeyinin tamamen siyah bir renge büründüğünü belirten yöre sakinleri, yaşanan kirliliğin balık ölümlerine neden olduğunu, bunun yanısıra buradan su içen büyükbaş hayvanların da hastalanıp öldüğünü dile getiriyor. Mahalle sakinleri, bu şekilde kısa bir zaman içerisinde 15 ineğin öldüğü bilgisini verdi.


"SIRA BİZE GELİYOR"
Coşkun Demir isimli bölge sakini, yaşanan kirlilik için önlem alınmazsa sıranın kendilerine geleceğini dile getirdi. Demir, "Enfeksiyon kapmaktan korkuyoruz. Yukarıdan yağ geliyor. Irmak kenarlarında sabahları kalıntıları kalıyor. Her gün ölü balık sürüsü geçiyor. Tereddüt etmeye başladık. Balık yiyemez olacağız. Doğayı kirletmenin bir cezası olduğuna göre bunun önlemi alınmalıdır." diye konuştu.


"BU SUYLA ÇAY YAPARDIK"
Bölgede 65 yıldır yaşadığını belirten Cafer Pala ise Melet ırmağından 20 sene önce su içtiklerini ve suyu yemeklerinde kullandıklarını dile getirdi. Pala, "Kirlilik her geçen gün artıyor. Melet ırmağı havzası kurudu. Gece ırmağın üzerini zift kaplıyor. Irmaktan su içen hayvanlar da hastalanıp ölüyorlar. Bu yıl 15 inek ölümü oldu. Neden buna müsaade ediliyor, buna dur denilmeli." çağrısında bulundu.
Irmakta arkadaşları ile her gece balık tuttuğunu söyleyen Cafer Pala, yaklaşık iki haftadır kirliliğin belirli aralıklarla sürdüğünü ifade ederek, "Gece saat 21.00 den sonra ne oluyorsa oluyor. Irmak birden siyah renge bürünüyor. Balık ölümlerinin önüne geçilmesini istiyoruz." şeklinde konuştu.


"BİZİM BAŞIMIZDA KİMSE YOK MU?"
Buraya kim bakıyor, buranın yetkilisi kim diye yaşadığı kirliliği anlatmaya başlayan İhsan Akaya da "Bizim başımızda kimse yok mu? Buradan alınan su örnekleri tahlile götürüldü, sonucunu bilmiyoruz, bize söylemiyorlar. Balık ölümleri devam ediyor. Bizim gidecek bir yerimiz yok. Otlanması için bıraktığımız hayvanlarımız ırmaktan su içiyor hastalanıyor. Kıştan bu yana 15 hayvanımız öldü. Mahalle sakinleri olarak çözüm istiyoruz." diye yetkililere seslendi.


"BİRİ DUR DESİN"
Sevgi Akaya isimli vatandaş ise içtikleri suyun buradan geldiğine işaret ederek, şunları ifade etti: "Ne muhtar ne başka bir yetkili buna bakıp da dur demiyor. Bu ne kadar daha devam edecek. Suyumuz buradan geliyor. Yetkililerin, balık ölümlerine ve su kirliliğine çözüm bulmasını istiyoruz."
Mahallelinin, durumu Jandarma Çevre Koruma Timi ve Ordu Valiliği Çevre Suçlarını İnceleme ve Araştırma Timi'ne bildirmesi üzerine olay yerine gelen çevre timi, ırmak suyundan ve ölü balıklardan numune aldı.
Numuneler, incelenmek üzere İl Tarım Müdürlüğü ile Çevre ve Orman İl Müdürlüğü'ne gönderildi. Şimdi mahalle sakinleri endişelerini giderecek bir sonuç bekliyor.