Bm Genel Kurulu Toplantıları Libya Zirvesi`yle Başladı

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu görüşmeleri bugün 100’ü aşkın ülke liderinin katılımıyla resmen başladı.

BM Genel Kurulu görüşmelerine bu yıl özellikle Muammer Kaddafi sonrası Libya ve Filistin devlet olarak tanınma talebi damgasını vuracak. ABD Başkanı Barack Obama’nın da katıldığı Libya zirvesinde aylardır çatışmaların ve politik belirsizliğin yaşandığı Libya’da yoğun olarak siyasi geçiş süreci ile ilgili konular tartışıldı.

Milli Geçiş Konseyi Başkanı Mustafa Abdülcelil’in de hazır bulunduğu görüşmelerde BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon, Libya halkının bu başarısından ötürü Abdülcelil’i kutladı. Ban Ki-moon, “Bu Libya için tarihi bir andır” ifadesini kullandı.

Filistin’in devlet olarak tanınma başvurusu BM. 66 Genel Kurulu’nun en hararetli görüşmesi olacak. Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Genel Görüşme de Filistin’in müracaatını resmen duyuracağı bir konuşma yapacak. ABD ve İsrail Filistin’in bu girişiminin engellenmesi için çok yoğun lobi faaliyeti yürütüyor. İsrail Başbakanı Benjamin Netenyahu Filistin’in BM üyeliği girişimini engelleyebilmek için Mahmud Abbas’tan hemen sonra konuşma yapacak.

Dün akşam saatlerinde New York’a gelen ABD Başkanı Barack Obama’nın da oldukça yoğun görüşme trafiği bulunuyor. Obama, bugün Mustafa Abdülcelil, Güney Sudan Devlet Başkanı Salva Kiir, İsrail Başbakanı Benjamin Netenyahu ve ardından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüşecek.