"susurluk Davası Hukuk Hayatımızdan Çıktı"

Eski DYP Genel Başkanı Mehmet Ağar'ın, Susurluk davası kapsamında Emniyet Genel Müdürü olduğu dönemle ilgili 'Cürüm işlemek için silahlı teşekkül oluşturduğu' iddiasıyla yargılandığı davada karar çıktı.

'susurluk Davası Hukuk Hayatımızdan Çıktı'

Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Hasan Şatır, sanık Mehmet Kemal Ağar'ın, "halk arasında korku, endişe veya panik yaratacak şekilde ammenin selameti aleyhine, kasden adam öldürme veya yağma ve yol kesmek ve adam kaldırmak cürümlerini işlemek amacıyla teşekkül oluşturarak teşekkül mensuplarının dağlarda, kırlarda, genel yollarda veya meskün yerlerde silahlı olarak dolaştıkları sübuta erdiğinden; 1 Haziran 2005 tarihinde yürürlüğe giren 5237 sayılı TCK'nın 220/1-3-4-5 maddesinde mümas suçun düzenlenmiş 5237 sayılı olan TCK'nın 7/25 maddesine göre suç tarihi itibariyle ceza süresi yönünden sanığın lehine olan 765 sayılı TCK'nın 313/2-3 maddesi gereği, suçun işleniş biçimi ve özelliği, sanığın kastının yoğunluğu, suç sebep ve saikleri nazara alınarak 765 sayılı TCK'nın 29. maddesi gereği cezaların bireyselleştirilmesi ilkesi gereğince temel cezanın alt sınırdan uzaklaşılarak belirlenmesi suretiyle" 4 yıl hapis cezası verildiğini söyledi.
Ağar'ın, "silahlı teşekkülün yöneticisi olduğunun" anlaşıldığını dile getiren Şatır, 765 sayılı TCK'nın 313/4. maddesi gereği cezasından takdiren ve teşdiden yarı oranında artırım yapılarak 6 yıl hapis cezası verilmesinin kararlaştırıldığını belirtti. Ancak sanığın duruşmada gözlemlenen hal ve tavırları, sabıkasız oluşu nazara alınarak cezanın 5 yıla indirildiğini dile getiren Şatır, kararın ise 7 gün içinde temyiz edilebileceğini ifade etti.

"AYHAN ÇARKIN İFADELERİ GÖRMEZLİKTEN GELİNDİ"
Davaya katılma talebi reddedilen avukat Selçuk Kozağaçlı, mahkemenin kararına tepki gösterdi. Basın açıklaması yapan Kozağaçlı, karara itiraz edeceklerini söyledi. Eski özel harekatçı Ayhan Çarkın, Mehmet Ağar ve İbrahim Şahin hakkında yaptığı açıklamalar ortada dururken kararın yanlış olduğunu savunan Kozağaçlı, savcının da talebi üzerine Çarkın dosyasının getirilerek kapsamın genişletilmesi gerektiğini belirtti.

Son Susurluk sanığının da hüküm aldığını dile getiren Kozağaçlı, Susurluk davasının hukuk hayatımızdan bu şekilde çıkmasının kabul edilemez olduğunu vurguladı. Mehmet Ağar'ın örgütün kurulmasından, üyelikten ve faaliyetlerden dolayı 4 yıl ceza aldığını anlatan Kozağaçlı, savcının mütaalasının aksine bir ceza verildiğini ileri sürdü. Mahkemenin Ağar'ın yönetici olduğunu kabul ettiğini belirten Kozağaçlı, bir kez duruşmaya gelen Ağar için duruşmadaki iyi halinden dolayı 6'da 1 indirim yapılmasına da tepki gösterdi.

Cezanın ertelenmesinin veya indirim yapılmasının söz konusu olmadığını anlatan Kozağaçlı, Yargıtay'ın kararı onaması halinde ise Ağar'ın cezasını çekeceğini ifade etti. Davaya müdahilliği kabul edilmedikleri için itirazda bulunacaklarını dile getiren Kozağaçlı, Yargıtay'ın bu kararı bozacağına inandıklarını savundu.