Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki Moon:BM Rum tarafının eleştirdi

BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon, Orta Doğu, Kuzey Afrika ve daha birçok yerde çapıcı gelişmelerin yer aldığını ve yaşananların insanlar tarafından takip edildiğini belirterek, "Tüm bu gelişmeler demokrasinin tüm insanlara uygun evrensel bir model olduğunu ve hiçbir kültüre yabancı olmadığını teyit ediyor" dedi.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki Moon:BM Rum tarafının eleştirdi
BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon, 15 Eylül Uluslararası Demokrasi Günü dolasıyla mesaj yayınladı. Mesajında, Doğu Avrupa ülkelerinin başarısızlıkların beklentiler konusunda hayal kırıklığı yaşanmasına ve ilerleme için gerek duyulan heyecanın kaybolmasına yol açabileceğinin farkında olduklarına değinen Ban Ki-moon, "BM özgür ve adil seçimlerin yapılmasını, sivil toplumun süreçlere katılmasını ve ihtilaflı bir sonuç çıktığında taraflar arasında diyalogun geliştirilmesini destekliyor. Hassas siyasigelişmelerin çatışmalara dönüşmesini önlemek için arabuluculuk yapıyor, ihtilaflara çözüm bulunmasını takiben hesap verebilen güvenlik kurumlarının tesis edilmesine katkı sağlıyor. Hukukun üstünlüğü, çok partili sistem, hesap verebilir kamu yönetimi, kamu denetçisi (ombudsman), yolsuzlukla mücadele ve kadın-erkek eşitliği alanlarının güçlendirilmesi için uzman personel desteği veriyor" dedi. Demokrasinin zorla gerçekleşemeyeceği, halkın iradesinin sonucu ortaya çıkması ve aktif bir sivil toplum tarafından desteklenmesi gerektiğinin altını çizen Ban Ki Moon, aynı şekilde Doğu Avrupa'nın da demokrasiye geçiş sürecinin erken evrelerinde bulunduğuna dikkat çekti.

Ban Ki-moon, BM'nin çalışmaları sırasında herhangi bir demokrasi modelini ihraç etmek gibi bir hedeflerinin olmadığının altını çizerek, "BM demokratik ideallerin dünyanın dört bir yanındaki felsefi görüşler ve gelenekler içinde zaten kök salmış olduğunun, etkin demokratik yönetimin kadın ve erkek tüm insanların yaşam standardını yükselteceğinin ve demokrasinin kalıcı barış, güvenlik ve kalkınmanın temeli olduğunun bilincinde çalışmalarını sürdürüyor" dedi

Ban Ki Moon, "Gelin Uluslararası Demokrasi Günü'nde, başta bu yıl birçok ülkede yaşanan tarihi gelişmelerin lokomotifi olan gençler dahil herkes için demokrasiyi gerçeğe dönüştürmek yönündeki çalışmalarımızı katlayarak hızlandıralım. Uluslararası Demokrasi Günü tüm bu insanlara aittir. Onların bir yaşam boyu sürecek demokrasi yolculuğuna bağlılıklarına gerekli saygıyı gösterelim" dedi.
Kaynak: İHA