Cihan Kırmızıgül İçin İstenen Tahliye Talebi Reddedildi

İstanbul`da markete motolofkokteyli atılması olayına karıştığı iddiasıyla gözaltına alınan ve 20 aydır tutuklu yargılanan Cihan Kırmızıgül hakkında savcı tahliye ve beraat istedi.

Ancak mahkeme oy birliği ile Cihan Kırmızıgül hakkındaki mevcut şuç şüphesinin devam ettiğini belirtilerek, talebi reddetti.
İstanbul`da 20 Şubat 2010 akşamı yüzleri puşili bir grup, boş bir markete molotofkokteyli atmıştı. Olay yerine yakın bir yerde puşi taktığı ve olaya karıştığı iddiasıyla gözaltına alınan ve 20 aydır tutuklu bulunan Galatasaray Üniversitesi Endüstri Mühendisliği 3.sınıf öğrencisi Cihan Kırmızıgül, beşinci kez hakim karşısına çıktı. Beşiktaş`taki İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi`nde görülen davanın izleyicileri arasında BDP İstanbul Millietvekili Sırrı Süreyya Önder, Galatasaray Üniversitesi Öğretim Üyesi Gazeteci-Yazar Özgür Mumcu da vardı.

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmada tutuklu sanık Cihan Kırmızıgül ile avukatları hazır bulundu. Duruşmada soruşturmayı geliştirecek başkaca husus olmadığından savcının görüşü soruldu. Savcı Mustafa Çavuşoğlu duruşmada açıkladığı görüşünde, tutuklu yargılanan sanığın, “Silahlı terör örgütüne üye olmak”, “patlayıcı madde bulundurmak”, “Kaygı, korku ve panik yaratmak amacıyla patlayıcı madde atmak suçundan” tutuklu yargılandığını hatırlattı. Savcı sanığın yargılanmasına neden olan gizli tanığın beyanlarının çelişkili olduğunu, örgüt üyesi olduğu iddia edilen Cihan Kırmızıgül ile ilgili çelişkili anlatımlarına dikkat çekerek ‘şüpheden sanık faydalanır” kuralı çerçevesinde mahküm edilmesi için yeterli ve inandırıcı delil elde edilemediğini anlattı. Savcı, sanığın tahliyesini ve beraati yönünde karar verilmesini istedi.
Mahkemes ise verdiği ara kakarında sanık Kırmızıgül hakkındaki kuvvetli suç şüphesinin devam ettiğini belirterek savcının talebini reddetti. Ayrıca mahkeme sanığı, gizli tanığı teşhis ettiği yönündeki evrakı düzenleyen İstanbul Emniyet Müdürlüğünde görevli polislerin duruşmada hazır edilmesi için yazı yazılmasına karar verdi.
Mahkemenin ardından Tutuklu Öğrenciler Dayanışma Platformu adına Uğur Mumcu`nun oğlu Özgür Mumcu adliye önünde açıklama yaptı. Özgür Mumcu, hakimin Cihan Kırmızıgül için tutuklu yargılanmasına karar verdiğini belirtti. Bundan sonraki duruşma Kasım ayında olacağını hatırlatan Mumcu, “İnşallah olumlu sonuç bekliyoruz.” temennisinde bulundu.
Kırmızıgül`ün avukatı Suat Eren, hukuk devletinde insanların bir anda gözaltına alınması, evlerinin basılması gibi korkularla yaşamadıklarını aktardı. Türkiye’de bunların aşılması gerektiğini söyleyen Eren, “Hukuk devletinde bu sıkıntıların yaşanmaması gerekiyor. Objektik kurallara göre yargılamalar yapılmıyor. Bunun en bariz örneği Cihan’dır. Cihan gibi yüzlerce dosya var. Bundan dolayı Cihan’ın sahiplenilmesi gerektiğini düşünüyorum. Çünkü Cihan nezdinde devletin yetkilerini arkasına alıp savunmasız insanlara saldırılar bu şekilde devam ediyor. Ben bunu terör olarak tanımlıyorum. Savunmasız insana saldırmak budur.” diye konuştu.
Eren sözlerini şöyle tamamladı: “İddia makamının esas hakkındaki son mütaalasında beraat istemesi bizce çok cesurca, güzel bir davranış. Birkaç eksiklik var. Bunlar önümüzdeki celseye kadar giderilecek. Biz mahkemenin de objektif kurallar çerçevesinde kaliteli karar vereceğini düşünüyoruz. O yönde bir ümidimiz var.”