"akıllı Telefonların Türkiye`de Patenti Yok"

Dünyanın önde gelen teknoloji devlerinin, akıllı telefon pazarında sahip oldukları patentleri Türkiye`de koruma gereği duymadığı ortaya çıktı.

'akıllı Telefonların Türkiye`de Patenti Yok'
Son yıllarda akıllı telefon pazarında yaşanan rekabet ve bu ürünlere olan talebin tüm dünya ülkelerinde olduğu gibi Türkiye`de de çılgınlık boyutunda olduğunu belirten Destek Patent Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Yamankaradeniz, "Türkiye, Apple`ın popüler olan akıllı telefon markası Iphone`un en fazla satıldığı pazarlardan biri olmasına rağmen, şu ana kadar ülkemizde yaptığı patent başvurusu biri geçmiyor. Avrupa`da 922 patent başvurusu bulunuyor. Apple`ın güçlenen rakiplerinden Samsung`un Türkiye`dekorunan patent sayısı 3 adetle sınırlıyken, ülkemizde popülerliği giderek artan Taiwanlı cep telefonu üreticisi HTC`nin ise Türkiye`de hiç patent başvurusu bulunmuyor" açıklamasını yaptı.

Kemal Yamankaradeniz, Türkiye`de köklü geçmişe sahip olan Nokia, Ericsson gibi firmaların ülkemizde geçtiğimiz yıllarda yüksek patent rakamlarına sahip olduğunu da hatırlatarak, "Ancak son 2 yıldır Türkiye`de patent başvurularındaki düşüş dikkatimizi çekiyor. Yine ülkemizde oldukça popüler olan Blackberry`nin üreticisi Research In Motion LTD şirketinin ise Türkiye`de yaptığı patent başvurusu sayısı yalnızca bir adet. Blackberry`nin 2010 yılında bu patentinin yıllık yenilenmesini de yaptırmayarak patentkorumasını devam ettirmediğini görüyoruz. Buradan hareketle Blackberry gibi akıllı telefon üreticilerinin Türkiye`yi patentlerinin çalınması açısından tehlikeli bir pazar olarak görmediğini, patentlerini korumaya değer bir ülke olarak değerlendirmediğini düşünmekteyiz. Benzer şekilde Apple`ın Türkiye`deki Iphone ve Ipad satışlarındaki patlamaya rağmen, `Avrupa Patent Başvurusu` gerçekleştirdiği buluşlarına, Türkiye`de validasyon yöntemi ile geçerlilik sağlamaması da aynı şekilde yorumlanabilir" ifadelerinikullandı.
Kaynak: İHA