Tüik, Sağlık, Eğitim, İş Gücü ve Konut Durumu Profilini Ortaya Çıkaracak (özel)

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 3 Ekim'de nüfus ve konut araştırması için sahaya iniyor.

Kasım ayının sonuna kadar sürecek araştırma sonunda TÜİK, Türkiye'nin nüfus yapısından hane halkının sağlık ve istihdam durumuna, eğitiminden konut durumuna kadar çok yönlü bir araştırma gerçekleştirecek. TÜİK, aynı zamanda bir ilki gerçekleştirerek, sorularını kağıt yerine tablet bilgisayarlarla soracak. Böylece, araştırma sonuçları bilgisayar ortamında anında görülebilecek ve kısa süre içinde sonuçlara ulaşılabilecek.


TÜİK, alanında bir ilk olacak çalışmada anketörlerinin hane bireyleri tarafından pazarlamacı gibi algılanmaması için de farklı bir yöntem kullanacak. Şehirlerde örneklem olarak seçilen hane bireylerinin her birine TÜİK Başkanı'nın imzasıyla araştırmanın detayı hakkında bilgi veren ve gelen personele yardımcı olunması konusunda mektup gönderildi. Ayrıca TÜİK herhangi bir güvenlik sorunu olmaması için valilikler ayrıcalığıyla ilçe kaymakamlıkları ile emniyet müdürlerinin bilgilendirilmesine sağladı. TÜİK, bu araştırma için 47 bin kişiyi geçici olarak görevlendirdi.


TÜİK'in 2011 yılı nüfus ve konut araştırmasındaki sorular, 5 ayrı bölümden oluşacak. Soru grupları, adres, bina ve konut, hane halkı fert listesi, kişisel bilgiler ile ölümlülük bölümlerini kapsıyor. Bina ve konut bilgilerinde 10 ayrı soru ile hane bireylerinin ikamet ettiği yer ile ilgili konulara açıklık getirilecek. Yaşanılan yerin türü, binadaki kat sayısı, binadaki işyeri ve daire sayısı, binanın yaşı, hane bireyinin konuttaki mülkiyet durumu, konutun kaç bölümden oluştuğu, mutfağın büyüklüğü ve konutun ısınma sistemi bina ve konut bilgileri bölümünde sorulacak.


TÜİK'in soruları arasında kişisel bilgiler en detaylı bölümü kapsıyor. Bu bölümde hane bireylerine göç, özürlülük, eğitim, medeni hal, iş gücü durumu ile doğurganlık, bebek ve çocuk ölümlülüğüne dair sorular yöneltilecek. Göç ile ilgili sorularda Türkiye'nin göç profili ortaya çıkarılacak. Kişisel bilgilerdeki sorular arasında dikkat çeken bölümlerden özürlülük durumunda ailedeki bireylerin hipertansiyon, diyabet, kalp hastalığı, kanser böbrek yetmezliği, inme-felç, hepatit, astım gibi kronik hastalıkları ile görme, duyma, konuşma, yürüme ve algılama sorunlarına cevap aranacak. TÜİK'in araştırmasında yer alan eğitim durumu bölümünde ise Türkiye'nin okuma yazma profili ortaya konulacak.