Okul Çantaları Omurga Eğriliğini Tetikliyor

Özel Yozgat Şifa Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü Uzmanı Op.

Okul Çantaları Omurga Eğriliğini Tetikliyor
Dr. Cumhur Üremen, okul döneminde öğrencilerin ağır sırt çantalarının omurga eğriliğine neden olabileceğini söyledi.

Öğrencilerin okula giderken kilolarca kitap ve defteri de sırt çantalarında taşımak zorunda kaldığını dile getiren Özel Yozgat Şifa Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü Uzmanı Op. Dr. Cumhur Üremen, "Okul çantalarının ağırlığı ve yanlış taşıma yöntemleri sırtta `skolyoz` adı verilen eğriliklere neden oluyor. Skolyoz diye adlandırılan durum, omurganın arkadan bakıldığında C yada S şeklini almasıdır. Boy kısalığına, estetik görünüm bozukluğuna, akciğer kapasitesinin daralmasına ve psikolojikbozukluklara ileri yaşamda kireçlenme de eklenince bel ve sırt ağrılarına neden olmaktadır. Sırt ağrılarını sadece okul çantalarının yanda taşınmasına bağlamak doğru değildir; oturma alışkanlıkları, çocuğumuzun çalıştığı ev ve okuldaki masaların ve sandalyelerin yüksekliği de omurga sağlığı açısından önemlidir" dedi.

Okul çantası sırtta ve omuzlarda ağrıya neden olmayacak ağırlıkta olması gerektiğini ifade eden Dr. Üremen, "12 yaşından küçük olan çocukların 4, 12-15 yaş arası çocukların da 5 kilograma kadar olan çantaları taşıyabileceğini söyleyebiliriz. Ancak çantanın uzun süre taşınmamasına dikkat edilmelidir. Bu açıdan bakıldığında okul servisleri koruyucu bir rol üstlenmiş durumdadır. Bu konuda öğretmen ve velilere büyük görevler düşmektedir. Öğretmenler ve veliler kitaplara uygun hafif defterler seçmeli, dersprogramlarını ayarlamalı" diye konuştu.

Öğrencilerin okul sıralarında oturuş şekilleri hakkında da bilgi veren Dr. Üremen, "Öğrenciler genelde masa üzerine dayanarak ders dinlemeyi alışkanlık haline getirir ancak çocukların en azından ders dinlerken arkalarına yaslanmaları ve dik oturmaları sağlanmalıdır. Teneffüslerde ise öğrenciler sıralarında oturmak yerine kalkıp dolaşmalıdır. Ara sıra yapılacak basit sırt egzersizleri de bir sonraki dersin daha rahat geçmesine yardımcı olacaktır. Okul döneminde başka tür ortopedik sorunlar görülebilir.Okulda geçen süreye, okul ile ev arasında geçen süre ile etüt saatleri ve kurslar da katıldığında çocukların zamanlarının büyük bölümünün ayakkabıyla geçtiği anlaşılmaktadır. Bu da okuldan dönen çocukların sadece sırt ağrısından değil, ayak ağrısından da yakınmalarına neden olur. Çocukluk çağında ayaklarda ağrılara neden olan bir dizi hastalık vardır. Burkulmalar ve travmalar dışında bu hastalıklar arasında en yaygın bilineni düztabanlıktır" ifadelerini kullandı.
Kaynak: İHA