Rum Basını: Ban, Müzakerelerden Memnun, Çok Taraflı Konferansa Gidilebilir

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki Moon’un, Kıbrıs sorununa ilişkin sekiz sayfalık iyi niyet misyonu raporunun; dün BM Güvenlik Konseyi daimi üyelerine sunulduğu belirtildi.

Rum Basını: Ban, Müzakerelerden Memnun, Çok Taraflı Konferansa Gidilebilir
Haravgi gazetesi, Ban`ın, liderlerin Cenevre`deki tavrından ve müzakerelerin gidişatından memnun olduğunu dile getirdi. Gazete, bu doğrultuda BM Genel Sekreteri Ban`ın çok taraflı konferansa gidebileceğini yazdı

Haberi; “BM Genel Sekreteri’nin Raporu Yayımlandı” başlığıyla okurlarına sunan Haravgi, raporun henüz resmileşmediğini yazdı.


Haberini Rum Devlet Radyo – Televizyon Kurumu RİK’in New York muhabirinden elde ettiği bilgilere dayandıran gazete, Genel Sekreter Ban’ın raporunda; liderlerin müzakereleri yoğunlaştırma konusunda anlaşmaları, müzakerelerin yöntemini iyileştirmeleri ve tüm konularda görüş birliklerine varmak için çabalarını yoğunlaştırmalarından ötürü memnuniyetini ifade etti.


Kıbrıs sorununun çözümü anahtarının, iki tarafın, birleşik bir Kıbrıs için ortak hedefler doğrultusunda siyasi istekle çalışmaları olduğunu dile getiren Ban, yeniden birleşmiş bir Kıbrıs’ın, BM’nin ilgili kararlarında da anlatıldığı şekilde; “tek uluslararası kimlik, tek egemenlik ve iki eşit bileşenle (tarafla) birlikte; iki kesimli - iki toplumlu federasyonu öngörmesi gerektiğini” ifade etti.


Tarafların Cenevre’deki tutumlarından ötürü Ban`ın memnuniyet duyduğunu dile getiren gazete, Ekim’de gerçekleştirilecek üçlü zirveden sonra ilerleme yaşandığı zaman; kendisine çok taraflı bir konferans için konuşmaya başlama fırsatı verileceğini aktardı.


Ban, zamanın çözümün bir parçası olmadığının ve iki toplumun mümkün olan en kısa zamanda karşılıklı faydalar ve yaşayabilir bir çözüme sahip olmayı istemelerinin anlaşılır bir şey olduğunu da dile getirdi.


Raporun Mart ayından bu güne kadar geçen süreyi kapsadığını yazan gazete, raporda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamalarıyla ilgili bir ifade yer aldığına dair bilgilere rağmen, bunun gerçekleşmediğini ekledi.


Fileleftheros ise “Ban Hedefe Doğru İlerliyor” başlığıyla yayımladığı haberinde, BM Genel Sekreteri Ban’ın, BM’nin; Kıbrıs sorunu çözüm prosedürünün uluslararası bir konferansa doğru gitmesine dair planlamalarını doğruladığını yazdı.