Gyv`nin Gelenekselleşen İftar Yemeği İstanbul`da Yapıldı

Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı`nın (GYV) gelenekselleşen iftarı İstanbul`da yapıldı.

Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı`nın geleneksel olarak düzenlediği iftar programına; AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Diyanet İşleri Başkan yardımcısı Hasan Kamil Yılmaz, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Fener Rum Patriği Bartholomeos, Ermeni Patriği Aram Ateşyan, Süryani Kadim Metropoliti Yusuf Çetin, süryani Katolik Patrik vekili Yusuf Sağ, Topkapı Müzesi Müdürü İlber Ortaylı ve İhlas Haber Ajansı Genel Müdürü Fevzi Kahraman`ın yanı sıra iş, siyaset, sanat, spor ve medya dünyasından bir çokisim katıldı.

Gecede; Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı Mustafa Yeşil`in selamlama konuşmasının ardından Fethullah Gülen`in mesajı okundu. "Onca provokasyona, kutuplaşma tahriklerine rağmen, bir araya gelişler, insanımızda bu potansiyelin var olduğunu gösteriyor ve yarınlara olan ümitlerimizi tazeleme adına büyük kıymet arz ediyor" diyen Gülen, mesajında Afrika`da yaşanan açlık trajedisine de değindi. Gülen kürsüden okunan mesajında; "Ümit ediyorum ki bu birlik ve beraberlik, iyilik ruhu, sadece ülkemizin; huzuru, barışı,istikrar ve demokrasi içinde kalkınması adına değil bütün dünya ve topyekün insanlık içinde büyük hizmetler görecektir" ifadelerine yer verdi. Gülen, mesajında herkesi Afrika`da açlık çeken insanlara yardıma çağırdı. Suriye`de yaşanan olaylara da değinilen mesajda "Suriye`de cereyan eden hadiseler yüreklerimizi ziyadesiyle yakmaktadır. Zira komşumuzda yaşanan acılar bizim de acılarımızdır. Dua edelim akan kan dursun" cümlelerine yer verildi.

Daha sonra kürsüye gelen Fener Rum Patriği Bartholomeos ise, "İnançlarımızın ortak unsurlarından olan yaratıcımıza iman ve ona ibadet bizleri bir kez daha iftar sofrasında buluşturmuştur. İbadetlerimiz farklılık gösterse de şefkat kaynağımız bir" dedi. Fethullah Gülen`in mesajına da değinen Bartholomeos "Gülen; sadece vaazlarıyla değil birebir yaşamıyla da nurlu yolda kılavuzluk etmektedir. Kendisine buradan selam ve muhabbetlerimizi iletiyoruz. Dostluğumuz her zaman muteberdir, devam etmektedir"şeklinde konuştu.

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, "Çalışmalarıyla, farklılıkların birbirlerine hoşgörülü yaklaşmalarını sağlayan Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı`na teşekkür ediyorum" ifadelerine yer verdi.

Egemen Bağış ise, konuşmasında birlik ve beraberlik mesajları verdi. Bağış "Ümit ediyoruz ki, bu Ramazan sorunlarımızı aşmak için bir vesile olur. Ramazan`ın anlamı `ateşi yutan` demek. İnşallah; ülkemizdeki şiddeti, terörü, hoşgörüsüzlüğü, baskı yapmayı kendinde bir hak gibi gören yanlış zihniyettekilerin içindeki o yanlış duyguları da ateşi yuttuğu gibi yutar" dedi

Geçtiğimiz günlerde 31 yıl sonra Türkiye`ye dönen yazar Kemal Burkay`la yaptığı görüşmeyi anlatan Bağış; "Hep barıştan yana olmuş, şiddeti lanetlemiş, yaşça büyüğümüz olan Kemal Burkay`ın mutluluğunu gördüm. Allah başka vatan hasreti yaşayanların hasretlerini tamamlamalarına da bu Ramazan ayında vesile olsun" dedi.

Ortadoğu`da yaşanan olaylara ve Afrika`daki açlığa da değinen Bağış, "Ümit ediyoruz ki bölgemizde acı çeken diğer milletlerinde çektikleri acılar bu Ramazan diner. Suriye`de, Mısır`da, Libya`da yaşananlar yerini istikrara, huzura ve barışa bırakır. Biz bu akşam burada karnımızı doyurduk. Ancak Somali`de, Afrika`nın birçok bölgesinde şuan açlık çeken bir çok insan var. Hepinizin bu merhamet ortamında, elinizden gelen bütün katkıyı ortaya koyacağınıza yürekten inanıyorum" şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından gece, tasavvuf müziği dinletisi ile devam etti.
Kaynak: İHA