Side Antik Kenti'nde Yaz Dönemi Kazıları 15 Eylülde Sona Erecek

Antalya'nın Manavgat ilçesine bağlı Side Antik Kenti'nde 30 haziranda başlayan yaz dönemi arkeolojik kazıları 15 eylülde sona erecek.

Side Antik Kenti'nde Yaz Dönemi Kazıları 15 Eylülde Sona Erecek

Ünlü turizm şehrinde 64 yıl önce Prof. Dr. Arif Müfid Mansel tarafından başlatılan kazı çalışmaları Anadolu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Doç. Dr. Hüseyin Sabri Alanyalı başkanlığında yürütülüyor. 50 kişi ile yapılan kazıda ekip çalışma başkanlığını Doç. Dr. Hüseyin Alanyalı'nın eşi Doç. Dr. Feriştah Alanyalı yürütüyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı adına kazı saha komiserliğini ise arkeolog Ferhan Büyükyörük yapıyor. Kazı başkanı Hüseyin Alanyalı, 15 Eylül'de bitecek olan yaz dönemi kazı çalışmalarına destek verecek olan kişi sayısının 100'e çıkacağını ifade ettti. Antik şehirde kazı çalışmalarına 3 yıl önce Side Antik Tiyatro'da sondaj çalışması yaparak başladıklarını belirten Alanyalı, bu sene kazıların Kuzeydoğu Alanı, Dionysos Tapınağı, Doğu Kapısı, Tyche Tapınağı, Latrina, Tak ve çevresi ile tapınaklar bölgesinde yoğunlaşacağını söyledi.
Doç. Dr. Feriştah Alanyalı, kazıların, 2 yıl önce Dionysos Tapınağı'nın karşısında yaptıkları çalışmanın devamı niteliğinde olduğunu kaydetti. Side Antik Kenti'ndeki yaz dönemi kazı çalışmalarına 15 haziranda başladıklarını belirten Alanyalı, çalışmaların 15 eylülde sona ereceğini ifade etti. Avusturya Graz Karl- Franzens Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Peter Scherrer ise 10 kişilik ekiple kazı çalışmalarına eşlik ediyor.

SİDE'Yİ SİDE YAPAN ANA UNSUR ARKEOLOJİK ZENGİNLİĞİ
Side Belediye Başkanı Abdulkadir Uçar, turizm beldesindeki tarihi eserlerin gün yüzüne çıkması için Anadolu Üniversitesi'nin Side'de 3 yıl önce başlattığı kazı çalışmalarına tam destek verdiklerini söyledi. Side'yi Side yapan ana unsurun kültür, tarih, doğal güzelliği ve arkeolojik zenginliği olduğunu belirten Uçar, Pamfilya'nın başkenti Side'nin arkeolojik zenginliğini koruma ve gelecek nesillere bırakma adına her türlü özverili çalışmaya destek veremeye kararlı olduklarını kaydetti. Tüke Tapınağı'nın gün yüzüne çıkartılması ve ayağa kaldırılması için Side Belediyesi olarak Anadolu Üniversitesi'ne destek verdiklerini belirten Uçar, Tüke Tapınağı'nın bir yıl içinde ayağa kaldırarak ziyarete açılacağını söyledi. Uçar, sözlerini şöyle sürdürdü: "Side'de tarihin gün yüzüne çıkması için Anadolu Üniversitesi'ne desteğimiz tam. Türk turizminin dünyaya açılan penceresi Side'de kazılar 1947 yılından bu yana sürüyor. Tüke Tapınağı'nın ayağa kaldırılmasını sabırsızlıkla bekliyoruz."