Kıbrıs Meselesi İçin Üçlü Görüşme Konusunda "her İhtimal Açık"

BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon`un, Ekim ayı sonlarında yapılması planlanan üçlü zirveyi New York kentinin Long Island isimli adasındaki bir çiftlikte, birden fazla gün olacak şekilde planladığı yönündeki iddialar sürüyor.

Kıbrıs Rum Tarafında yayınlanan Politis gazetesi; "Her İhtimal Açık" başlığı altında verdiği haberinde, diplomatik kaynakların, Genel Sekreter Ban`ın üçlü görüşmeyi Long Island`da yapma kararını 7 Temmuz`da yapılan üçlü görüşmede Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ve Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas`a ilettiğinde ısrarcı olduklarını yazdı.

CGazete, Ekim ayında yapılacak üçlü zirvenin, BM tarafından Kıbrıs sorununda bir dönüm noktası olarak addedildiğini, bu yüzden de Ban`ın bu görüşmede, Kıbrıs`ta devam etmekte olan yoğunlaştırılmış müzakerelerde alınan sonuçlara bakmaksızın, tüm imkan ve olanakları kullanma girişiminde bulunacağını iddia etti.

Rum hükümetinin reddetmesine karşın diplomatik kaynakların, üçlü görüşmenin Long Island`daki "Greentree Estate" vakfının çiftliğinde yapılacağında ısrar ettiklerini belirten gazete, üçlü zirvenin tek ya da birden fazla gün gerçekleştirilmesinden bağımsız olarak, görüşmenin bu çiftlikte yapılmasının dahi Genel Sekreter`in müzakereleri daha üst düzeyde ele alma niyetini ortaya koyduğunu savundu.

Habere göre, söz konusu diplomatik kaynak gazeteye; "Görüşmenin Long Island`da yapılması planlandı. Ban Ki Moon, zirvenin bir günden uzun sürmesine, yoğunlaştırılmış müzakerelerden sonra bunun faydalı ya da gerekli olup olmadığına bakarak karar verecek. Camp David tipi müzakerelere atıfta bulunan böyle bir düzey yükseltilmesini kabul edip etmemek ise taraflara kalmıştır" açıklamasında bulundu.

Gazete, Ban`ın Long Island`da görüşme yapılması önerisini sunarken BM`nin merkez bürolarında gerçekleştirilen tamirat çalışmalarını bahane gösterdiğini, BM binasındaki çalışanların onarım sebebiyle halihazırda başka yerlere taşındıklarını yazdı. "YENİ BÜRGENSTOCK" Öte yandan Rum Meclisi ve EDEK Başkanı Yannakis Omiru, "yabancı çevrelerin Ekim ayında yeni bir Bürgenstock planladıklarını" savundu ve kabul edilemez çözümlerin empoze edilmesinin engellenmesi için birlik olunması çağırısında bulundu.

Omiru, dün bir anma etkinliğinde yaptığı konuşmada; "37 yıldır empoze edilmeye çalışılan ve Annan Planı`ndan daha kötü bir planın Bürgenstock tipi müzakerelerle empoze edilmesi çabalarının olduğu konusunda haklın uyarılması gerektiğini" ifade etti.

Rum Yönetimi Başkanı Hristofyas`ın da birlik çağrısında bulunduğunun hatırlatılması üzerine ise Omiru, "birliğe herkesin katılabileceğini ancak ne yazık ki Hristofyas`ın Kıbrıslı Rumlar tarafından kabul görmeyen, dönüşümlü başkanlık, 50 bin TC kökenli vatandaşın çözümden sonra adada kalması ve mülkiyet başlığındaki öneriler gibi kabul edilemez öneriler sunmuş olduğunu" söyledi. BARROSO`NUN KIBRIS ÖZEL TEMSİLCİSİ BUGÜN TEMASLARINA BAŞLIYOR Öte yandan Fileleftheros; "Barroso`nun "Gözü" Kıbrıs`ta - Komisyon`un Kıbrıs Sorumlusu Bugün Temaslarına Başlıyor ve İşbaşı Yapıyor" başlıkları altında verdiği haberinde, AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso`nun Kıbrıs işlerinden sorumlu özel temsilcisi olarak atadığı Jeoerge Cesar das Neves`in Kıbrıs`ta bulunduğunu ve bugün Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas`la görüşeceğini yazdı.

Gazete, Leopold Maurer`in yerini alan ve BM Genel Sekreteri`nin Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer`ın "şemsiyesi altında" faaliyet gösterecek olan Neves`in bugün öğe saatlerinde Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas`la görüşmesinin beklendiğini yazdı.

Kıbrıs`a yerleşecek olan Neves`in bu ilk ziyaretinin bilgi alma amacı taşıdığını belirten gazete, Neves`in Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu`yla da görüşmesinin beklendiğini yazdı ancak gün veya saat belirtmedi.
Kaynak: İHA