Diablo 3'te kara para olayı ortadan kalkıyor

Diablo 3 için Auction House desteği duyuruldu. Oyuncular, oyun içerisinde buldukları materyalleri gerçek paraya satabilecek.

Diablo 3'te kara para olayı ortadan kalkıyor
Blizzard, oyuncuların topladıkları eşyaları gerçek veya oyun içi para karşılığı satabilecekleri Auction House sisteminin detaylarını açıkladı.

World of Warcraft'tan veya Rift'ten bahsetmiyorum. Ya da Kınayttan veya Metin 2'den... Diablo 3, aynı anda milyonlarca oyuncuyu aynı oyun dünyası içinde birleştirecek bir MMO olmayabilir. Ancak bu, Blizzard'ın oyuncuların Diablo 3'te topladıkları eşyaları gerçek veya oyun içi para karşılığında diğer oyunculara satabilecekleri bir sistem yaratmasına engel değil. Battle.net altyapısı kullanılarak geliştirilern Diabo III Auction House, işte tam bu amaca hizmet ediyor. Bir yandan Diablo 3 oynuyorsunuz, bir yandan da zengin oluyorsunuz...

Peki bu sistem nasıl işleyecek? Dolandırıcılık nasıl engellenecek? Kalın enseli Çinli oyun tacirleri ve onların çekik gözlü sevimli minik köleleri bu durumdan nasıl etkilenecek?

Blizzard'dan yapımcı Rob Pardo açıkladı. Biz de maddeler halinde size sunuyoruz.
Auction House, oyunculara oyunda düşürdükleri parıltılı eşyaları açık artırmayla oyun içi veya gerçek paraya çevirebilecekleri bir ortam sunacak ve tamamen Battle.net altyapısını kullanacak.
Auction House'lar oyun içi ve gerçek para olmak üzere iki versiyona sahip olacak.
Diablo III'te karşımıza çıkan hemen her şeyi satabileceğiz. Buna silahlar ve zırhlar kadar yetenek geliştiren rün taşları ve oyun içi altın da dahil.
Ayrıca oyun raflarla buluştuktan birkaç ay sonra 10. seviyeye gelmiş karakterlerimizi de satmamız mümkün olacak gibi görünüyor.
Auction House, ilk olarak farklı bölgelere ayrılacak. Yani Avrupa, Kuzey Amerika ve Asya için farklı Auction House'lar olacak. Ancak Bliizard zaman içinde farklı bölgede yaşayan oyuncuların farklı bölge Auction House'larına erişimine izin verebilir. Bunu zaman gösterecek.
Bu oyuncular kadar Blizzard'a da para kazandıracak bir sistem. Zira Blizzard, Auction House'a koyulan her eşyadan ve gerçekleşen her alışverişten sembolik bir ücret kesecek (gerçek paraysa gerçek, oyun içiyse oyun içi). Kesilecek bu ücretin ne kadar olduğu henüz belirlenmemiş; ancak söz konusu eşyanın türü veya değeri kesilen ücreti etkilemeyecek. Pardo, bunun oyuncuların ellerine geçen her eşyayı delicesine spamlamaması için alınmış bir önlem olarak açıklıyor. Ayrıca oyuncuların ilk bir hafta yaptıkları alışverişlerden herhangi bir kesinti yapılmayacak.
Satın alınan eşya ile her şeyi yapmakta özgür olacağız. İstersek kullanabiliriz, istersek bir arkadaşımızla takas edebiliriz, istersek de 24 saat bekledikten sonra Auction House'a koyarak tekrar satabiliriz.
Auction House'daki alışverişlerden elde ettiğimiz paralar Blizzard hesabımıza aktarılacak. Bu paraları başka Blizzard ürünleri satın almak için kullanabileceğimiz gibi üçüncü parti bir hesaba da aktarabileceğiz (PayPal vs). Ancak tercihimiz üçüncü parti bir hesap olursa, yani bu parayı Blizzard sisteminden çıkarmak istersek kazancımızın belli bir yüzdesi kesiliyor.
Bununla birlikte parayı Blizz hesabımızda tutmayı seçersek daha sonradan üçüncü parti bir hesaba aktaramıyoruz. Yani buna o anda karar vermemiz gerekiyor. Zira Blizzard bir banka değil.
Blizzard, bu sistemle birçok MMO'da oluşan karaborsayı engelleyip bu tip etkileşimlerin kendi kontrolü altında güvenli bir şekilde gerçekleşmesini amaçlıyor. Bu da Çinli tacirlerin buradan pek ekmek yiyemeyeceği anlamına geliyor haliyle.
Blizzard, Auction House'daki fiyatların çok kısa bir süre içerisinde dengeleneceğini ve herkes için cazip bir piyasa oluşacağını öngörüyor.
Blizz, bütün bu süreci garanti altına almak için tek başımıza oynuyor olsak bile kesinlikle internete (ve dolayısıyla Battle.net'e) bağlı olarak oynamamızı şart koşuyor. Karakterlerimizle ilgili tüm bilgiler Blizzard'ın ekstra güvenli (?) sunucularında tutulacak.
Blizzard'ın "looting" (yani düşmandan düşen eşyaların toplanması) konusunda da güzel planları var. Arkadaşlarımızla birlikte oynuyorsak öldürülen düşmanlardan düşen eşyalar herkes için ayrı olacak. Bu da "ninja looting" denen ve bir sivri zekalının çıkıp düşen tüm eşyalara çökmesi olarak tanımlayabileceğimiz pek sevimsiz olayın önüne geçiyor (bu konuda bizim Oruç'un yüksek ihtisas yapmışlığı vardır mesela).
Şimdilik satın aldığımız eşyaların karakterimizin üzerinde nasıl duracağını görebileceğimiz bir önizleme ekranı yok. Ancak bu muhtemelen sonradan eklenecek bir özellik.
Ayrıca Auction House'a bir web sitesinden veya mobil araçlardan erişilemeyecek. Fakat bu durum da oyun çıktıktan sonra değişebilir
Blizzard, Auction House sistemi üzerinde neredeyse iki yıldır çalışıyor. Yani bu StarCraft II raflarla buluşmadan öncesine denk geliyor.

Blizzard'ın, benzerlerini daha önce görmüş olsak da, paketin tamamına baktığımızda tamamen devrimsel bir sistemle geldiği su götürmez. Diablo III'ün raflara çıkmasıyla birlikte eşya çılgınlığına giren oyuncuları ve Blizzard'ın dolup taşan kasalarını görür gibiyim...

THG Oyun - Uğur Yurtsever