"sağlık Bakanlığı, Teşkilat Yapısını Değiştiren Çalışmayı Gizli Yürütüyor"
Türk Sağlık Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, Sağlık Bakanlığı teşkilatında köklü değişiklikler getirecek kanun hükmünde kararname hazırlığının bakanlık tarafından gizli bir şekilde yürütüldüğünü iddia etti.
Türk Sağlık Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, 350 bine yakın çalışanı olan, 72.5 milyon vatandaşın sağlığından sorumlu Sağlık Bakanlığı’nın, teşkilat yapısında köklü değişiklikler getirecek bir kanun hükmünde kararname hazırladığını belirtti. Kahveci,
“Fakat bu kararnamenin taslağı ne hikmetse çalışanlar ve çalışanların temsilcileri sivil toplum örgütlerinden gizleniyor. İnternet siteleri `ele geçirdik` diye taslaklar yayınlıyor. Böyle yangından mal kaçırır gibi yasal değişiklikler yapmak istenmesi son derece yanlıştır. Bakanlık bu tutumundan vazgeçmelidir.” eleştirisinde bulundu.
Söz konusu kararname ile ilgili sivil toplum görüşünün mutlaka alınması gerektiğini ifade eden Kahveci, “Bir yasal değişiklik yapılmak isteniyorsa, bu önce sosyal taraflarla diyalog kurularak gerçekleştirilmelidir. Ben yaptım oldu mantığı sağlık sistemimizde geri dönülmesi imkansız zararlara neden olabilir. Sağlık Bakanlığı’nın yapısını değiştiren bu kararname yayınlanmadan mutlaka sosyal taraflar sürece dahil edilmeli, çalışanların talep ve beklentileri dikkate alınmalıdır.” dedi.
Sağlık çalışanları ve bakanlık merkez teşkilatında görevli personelin ‘gizli kararname’ çalışmasından endişeli olduğunu ifade eden Kahveci, sözlerini şöyle sürdürdü: “Taslağa göre bakanlık merkezinde çalışan tüm personelin sözleşmeli olarak çalıştırılması, çalışan sayısının azaltılması öngörülüyor. Bakanlık personellerin `biz ne olacağız` sorusuna hiç cevap verilmiyor. Genel müdürlükler kaldırılıyor. Başkanlıklar kuruluyor. Denetim gibi çok önemli bir fonksiyonu olan teftiş kurulu kaldırıyor. Kurumların kendilerini denetlemesi öngörülüyor. İlçe sağlık müdürlükleri kuruluyor. Fakat bunların hepsi çalışanlardan gizli yapılıyor. Kamuoyuna açıkça ilan edilmiyor. Sendikaların görüşü alınmıyor. Bakanlık neden böyle gizli kapaklı iş yapıyor, niçin bu reform niteliğindeki değişikliklerin tartışılmasını istemiyor bunu iyi düşünmek lazım.”
Söz konusu değişiklikle kamu hastane birliklerinin hayata geçirilmesinin planlandığının da görüldüğünü belirten Kahveci, “Geçtiğimiz dönemde Meclis`te tartışılan ve çekinceler bulunarak yasalaşmayan Kamu Hastane Birlikleri Yasa Tasarısı, Bakanlık Teşkilat değişikliği ile ilgili kanun hükmündeki kararnameye eklenerek hiç tartışılmadan uygulamaya geçirilmek istendiğini bakanlıktan izinsiz yayınlanan taslaklarda görüyoruz. Meclis`te sakıncaları bulunduğu için ertelenen bir yasanın böyle bir yöntemle çıkarılması son derece yanlıştır.” şeklinde konuştu.