Güzel Sanatlar Fakültesi`ne Çok Dilli Yeni Repertuar

Batman Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi tarafından kurulan Çok Dilli Müzik Topluluğu 2011-1012 Eğitim Öğretim yılının ilk haftasında resmi çalışmalarına hazırlık yapmak üzere yeni repertuarıyla provalara başladı.

Güzel Sanatlar Fakültesi`ne Çok Dilli Yeni Repertuar


7 AYRI DİL NOTADALARDA BULUŞUYOR
Batman ve çevresinde konuşulan diller başta olmak üzere 7 ayrı dilde şarkılar söyleyen topluluğun yeni repertuarında da Osmanlıca, Türkçe, Kürtçe, Arapça, Süryanice, Ermenice, Zazaca, Farsça şarkılar olduğu öğrenildi.
Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sedat Cereci tarafından yönetilen toplulukta, üniversitede görev alan akademisyenler, idari personel, güvenlik görevlileri ve öğrencilerin yer aldığı bildirildi. Batman ve çevresinde yaşanan çok kültürlü ortamdan yola çıkılarak oluşturulan Çok Dilli Müzik Topluluğu`nun, yöre halkının kültürel beklentilerini karşılamasının yanı sıra yöredeki demokratik gelişime de katkıda bulunduğu belirtildi.
Tür farkı gözetilmeden yapılan çalışmalarda doğu ve batı sazlarının bir arada kullanıldığı, klasik şarkıların yanında halk türküleri, uzun havalar, pop müzik şarkıları, nefesler, deyişler, ilahilerin de seslendirildiği dile getirildi. 40 kişiden oluşan toplulukta Batmanlı üniversite çalışanları ve öğrencilerle birlikte başka yörelerden gelen personel ve öğrencilerin de çalışmalara katıldığı bildirildi. Batman Üniversitesi Çok Dilli Müzik Topluluğu`nun yeni repertuarında Osmanlı Neoklasik dönemden Hacı Arif Bey şarkısı "Vücud ikliminin sultanı sensin", Ermenice şarkı "Davnik", Kürtçe şarkılar "Malan barkırın, Helin, Loberde", Arapça şarkılar "Qadduk-el Meyyes, Sabiha, Hınne", Süryanice şarkı "Mahbubi", Barış Manço şarkısı "Unutma ki dünya fani", Alevi deyişi "Güzel aşık", Diyarbakır`dan Celal Güzelses türküsü "Fincanın etrafı yeşil", Ardahan türküsü "Dımme", Farsça şarkı "Golesangem" gibi parçaların bulunduğu öğrenildi.
Çok Dilli Müzik Topluluğu`nun repertuarının, Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sedat Cereci ve danışmanları Yrd. Doç Dr. Bahattin İşcan ve Cemil Manap tarafından belirlendiği dile getirildi.
Çalışmalarına Ekim 2010`da başlayan Çok Dilli Müzik Topluluğu`nun, geçen yıl verdiği konserlerle Batman Üniversitesi ve Batman halkının beğenisini kazanarak ildeki kültürel ortamı renklendirdiği belirtildi. 2010-2011 Eğitim Öğretim yılında düzenlediği Çok Dilli Film Şenliği, Rumi yılbaşında düzenlenen Dengbej Şöleni ve değişik kültürlerin ürünlerini içeren sergilerle yöre kültürünü üniversite ortamına taşıyan Güzel Sanatlar Fakültesi`nin 2011-2012 Eğitim Öğretim yılında da benzer etkinlikleri gerçekleştireceği bildirildi.