Yakınında İki Elektrik Santrali Olan Yayladaki Vatandaşlar Taş Devrini Yaşıyor

Giresun’un Tirebolu ilçesine bağlı Eymür Köyü Yaşmaklı Ağaçbaşı yaylası elektrik şantiyesine dönerken, burada ve çevre yaylalarda yaşayan yaklaşık bin hane, elektrik nimetinden yararlanamıyor.


Tirebolu sınırları içerisindeki yaylalarda yaşayan vatandaşlar, hemen yanı başlarındaki Gümüşhane yaylalarındaki hane sahiplerinin elektrik kullandığını, kendilerinin ise bundan yoksun kaldıkları ve mağdur edildikleri gerekçesi ile yetkililere seslerini duyurmaya çalışıyor.
Elektrik hatlarının, özellikle 300 haneli Yaşmaklı Ağaçbaşı Yaylası’nın yakınından geçmesine rağmen hat çekilmemesine bir anlam veremediklerini söyleyen yayla sakinleri, “Yaylada hemen hemen bütün yol üzerleri elektrik direkleri ile dolu. Dahası, bu direk ve direkler üzerindeki gerilim yüklü kablolar evlere değecek kadar yakın geçiyor. Daha ilginci ise uzun yıllar önce dikilmiş bu direklerin ve kabloların neredeyse birkaç köye elektrik ulaştıracak kadar fazla miktardaki artık malzemesi yaylada atıl bir vaziyette bulunuyor. Köyün ortasında, direklerin köye dikilmesi esnasında bırakılmış bir çok kablo, fincan ve değişik elektrik malzemesi yıllardır yığın halinde bekliyor.” diyerek yetkililerin olaya el atmasını istiyor.
Yayla halkı, havanın kararması ile zifiri karanlıkta kaldığı evlerini aydınlatmak için jeneratör kullanmak zorunda kaldıklarını anımsatan mağdur vatandaşlar, aylık 500 lirayı bulan benzin masrafının, neredeyse bir fabrikanın elektrik sarfiyatına eşdeğer oranda olduğunu belirtti. Özellikle Ramazan ayında daha fazla mağdur olduklarını ifade eden yayla halkı, havanın kararmasının ardından herhangi bir ışık kaynağının bulunmadığı karanlık yayla yollarından teravih namazı kılmak için camiye gitmenin kokutucu olduğunu vurguladılar. “Yaylanın her iki yamacında birer tane hidro elektrik santrali var” diyen vatandaşlar, camide ezanı duyurabilmek için ise akü kullanmak zorunda kaldıklarını söylüyor.
Yaklaşık 8 ay yaylada kaldıklarını hatırlatan yayla sakinleri, “Buralar özelleşti ama müteahhide cazip gelmiyor. O yüzden bu direkteki teller de bize değmeden üstümüzden geçip gidiyor. Elektrik olmayan yer cehennem demektir. Sadece bize elektriğimizi ulaştırın, ecdadımıza rahmet okuyalım.” diyerek, yetkililerin kendilerine sahip çıkmalarını isteğinde bulundular.