Kars Sağlık Müdürü Sevinç: Ülkemizin Nüfus Yapısı Yaşlanma Sürecine Girdi

Kars Sağlık Müdürü Dr.

Kars Sağlık Müdürü Sevinç: Ülkemizin Nüfus Yapısı Yaşlanma Sürecine Girdi
Fahri Sevinç, Türkiye`nin nüfus yapısının yaşlanma sürecine girdiğini belirterek, bu durumun, yaşlı sağlığı hizmetinin planlanmasını ihtiyaç haline getirdiğini ifade etti. Dr. Sevinç, "Bizler nasıl ki sağlıklı gelecek nesiller için bebeklerimizin sağlığına had safhada önem veriyor ve bunun için gerekli olan her şeyi yapıyorsak, yaşlılar için de aynı önemin gösterilmesi gerektiğine inanıyoruz.” dedi.

Yaşlılıkla birlikte hastalığın kaçınılmaz olduğu düşüncesinin yanlışlığına vurgu yapan Sağlık Müdürü Dr. Sevinç, koruyucu önlemlere dikkat çekti. Kronik hastalıklar ve bazı sağlık sorunlarının yaşlıların yaşam kalitesinde ciddi anlamda bozulmalara neden olduğunu ifade eden Sevinç, “Yaş ilerledikçe mutlaka bir takım hastalıklar ve fonksiyon bozuklukları ortaya çıkmaya başlar. Fakat yaşlılıkla artan bu risk, yaşlılık eşittir hastalık anlamına gelmez. Bu kronik rahatsızlıkların neden olduğu ölümlerin ve fonksiyon kayıplarının önüne koruyucu önlemlerle geçilebilir. Bu konuda gerekli bilgi birikiminin, bilincin ve farkındalığın oluşturulması hayati önem taşıyor. Yaşlılarda iyileşme süreci gençlere göre daha yavaş seyreder. Normalde, sistemler ve organların bir bölümünün çalışması bozulduğunda, diğer bir bölüm fazla çalışarak bu açığı kapar yani eksik olan işi üzerine alır. İşte kompenzasyon dediğimiz bu mekanizma yaşlılarda zayıftır. Ayrıca, yaşlıların ilaca bağlı yaralanmalara maruz kalma riski daha fazladır. İşte tüm bu nedenlerden dolayı bu yaş grubunda koruyucu önlemler daha fazla önem kazanmaktadır.” diye konuştu.

Sağlık alanında da eğitimin öneminin büyük olduğunu ifade eden Sevinç, “Mesela vatandaşların hastalıklara karşı direnç artırma yollarını bilip uygulamaları ya da herhangi bir sağlık sorunu yaşadıklarında bunu ertelemek yerine sağlık kontrolü için hastaneye gitmeleri veya ilgili hekimin ya da diğer sağlık çalışanlarının direktiflerini anlayıp yerli yerinde uygulamaları ve bunun gibi pek çok kritik noktalarda bilincin oluşturulması ancak eğitim yoluyla sağlanabilir. Bu sayede birey, hem ihtiyacı olan temel bilgileri edinmiş olacaktır, hem de kendi hayat şartlarını iyileştirmeye ilgi duyarak bir anlamda kendi sağlıklarını iyiye götürmek için sorumluluk alacaktır.” diye konuştu.


"SAĞLIKLI, AKTİF VE ÜRETKEN BİR YAŞLILIK HERKESİN HAKKI"
Dr. Fahri Sevinç, sağlıklı yaşlanma konusunda aile hekimlerinin alacağı tedbirlere ve koruyucu önlemlere mutlaka uyulması gerektiğini hatırlatarak, şu tavsiyelerde bulundu: “Koruyucu yaklaşımlar sayesinde yaşlılıkta oluşabilecek hastalıkların önlenmesi, geciktirilmesi ve varsa olumsuz etkilerinin hafifletilebilmesi mümkün. Bu koruyucu yaklaşımların başında beslenme geliyor. Kuşkusuz her yaşta beslenmenin önemi büyük. Yaşlılık döneminde de yeterli ve dengeli beslenme sayesinde sağlığın korunması, yaşam süresinin ve kalitesinin artırılması sağlanabilir. Buna karşın yanlış beslenme ve hareketsiz yaşam tarzı, diyabet, hipertansiyon, osteoporoz, kalp rahatsızlıkları gibi pek çok hastalığın habercisidir. Beslenme kadar fizik egzersiz ve hareketlilik yaşlı sağlığı konusunda önem taşımaktadır. Mesela günlük 30 dakika ya da daha uzun sürede, orta derecedeki fiziksel aktivite sayesinde sağlıklı bir yaşam sürdürülebilir. Bunun haricinde sigara ve alkolden kesin surette uzak durulması gerekiyor. Artık sigara ve alkolün insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkileri 7’den 70’e kadar biliniyor. Bu kadar zararlı olduğu, pek çok hastalığa neden olduğu ve hatta ölümcül sonuçlar doğurduğu bilinen bir şeyin ısrarla kullanımının kimseye bir faydası yok. Bu nedenle alkol ve sigara kullananların bu davranıştan vazgeçmesi, kullanmayanların da bu alışkanlığı edinmemesi için çaba harcaması gerekiyor. Korunabilir hastalıklar ve ölümlerin engellenmesi açısından yaşlılık döneminde önem kazanan bir başka konuysa aşılama. Aşılanma sayesinde salgın hastalıklardan etkilenmemek, rutin aşılar veya özel aşılarla hastalıklardan uzak durmak mümkün olabilir.”