Avrupa ekonomisi durma noktasında

Hem Euro Bölgesi, hem de 27 üyeli Avrupa Birliği'nde ikinci çeyrek büyüme oranları yüzde 0.2'de kaldı.

Avrupa ekonomisi durma noktasında
Eurostat'ın verilerine göre bu rakamlar ilk çeyrekte her iki bölgede de yüzde 0.8 seviyesindeydi. Euro Bölgesi'nin en güçlü ekonomisi olarak görülen Almanya'daki büyüme 0.1 olarak kaydedilirken Fransız ekonomisinde büyüme durdu. Rakamlar 2010 yılının ikinci çeyreğiyle karşılaştırıldığında ise AB ve Euro Bölgesi'ndeki ekonomik büyüme yüzde 1.7 oldu.

Almanya ekonomisi ikinci çeyrekte, bir önceki çeyreğe göre yüzde 0.1 ile beklentilerden az büyüme kaydetti. Almanya ekonomisi geçtiğimiz çeyrekte yüzde 1.3 büyüme gerçekleşmişti.

Reuters anketine katılan ekonomistler ülkede gayrı safi yurtiçi hasılanın (GSYH) ikinci çeyrekte yüzde 0.5 artmasını bekliyorlardı.

Daha önce ilk çeyrek için yüzde 1.5 olarak açıklanan GSYH büyümesi yüzde 1.3'e revize edildi.

İspanya'da bugün açıklanan rakamlar, ilk çeyrekte yüzde 0.3 olarak kayıtlara geçen büyüme oranının ikinci çeyrekte yüzde 0.2'ye gerilediğini gösteriyor.

Geçtiğimiz hafta açıklanan veriler, Fransa ekonomisindeki büyümenin ikinci çeyrekte durduğunu gösteriyordu.

Letonya, yüzde 2.2'lik oranla Avrupa'da en hızlı büyüyen ekonomi olurken Avusturya (%1), İsveç (%1) ve Finlandiya (%1.2) hızlı büyüyen diğer ekonomiler oldu.

Euro Bölgesi'nde endişe yaratan ülkeler İspanya ve İtalya'nın büyüme oranları ise sırasıyla yüzde 0.2 ve yüzde 0.3 oldu.

İngiltere ekonomisindeki büyüme de bir önceki çeyreğe göre yüzde 0.2 oranında gerçekleşti.

Kaynak: euractiv.com