Ato Başkanı Bezci: Sağlık Sektöründe De Ofset Anlaşmaları Yapılabilir

Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Salih Bezci, savunma ve sanayi ve havacılık alanında uygulanan offset yönteminin cari açığın azaltılması yönünde önemli bir argüman olduğunu belirterek, "Sağlık sektöründe de ofset anlaşmaları yapılabilir.

" dedi.
ATO Yönetim Kurulu üyeleriyle birlikte Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ı makamında ziyaret eden Bezci, hükümetin cari açığın azaltılması konusu üzerinde hassasiyetle durmasından memnuniyet duyduklarını bildirdi. Türkiye’nin yurtdışına ödediği sağlık giderlerinin savunma sanayinden daha fazla olduğunu vurgulayan Bezci, yılda ortalama 2 milyar dolarlık medikal cihaz ithalatına karşılık 120 milyon dolarlık ihracat, 4 milyar dolarlık ilaç ve hammadde ithalatına karşılık da 356 milyon dolarlık ihracat yapıldığını vurguladı. Bezci, önümüzdeki yıllarda yapılacak olan yeni sağlık yatırımlarıyla ithalat tutarının çok daha yüksek miktarlara çıkacağını hatırlattı. İthal edilen medikal cihazların büyük bir bölümünün Türkiye’de üretilebileceğini kaydeden Bezci, "İlgili kurum ve kuruluşların acilen yerli üretimi teşvik eden stratejiler belirlemesi lazım. Sağlık Bakanlığı ve üniversitelerimizin medikal cihaz alımlarında yerli üreticilerin ürünlerini tercih etmeleri sektörün ihracat yapmasını ve daha fazla firmanın bu alanda üretime yönelmesini teşvik edecektir." dedi.

YERLİ MALI KULLANIMI İÇİN YASAL DÜZENLEME
Başbakan Yardımcısı Babacan, uzun bir süredir kamu alımlarında yerli malı kullanılmasını tavsiye ettiklerini ancak bazı kurumların bu disipline uymadıklarını belirterek, “Artık bunu yasal bir düzenlemeye bağlamak lazım” dedi. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın yerli malı kullanımına öncelik vereceği yönündeki açıklamalardan memnuniyet duyduklarını ifade eden Bezci, “Teknolojik zorunluluklar dışında, kamunun yurtdışı alımları ortadan kaldırılırsa bunun cari açığı da olumlu etkisi olacaktır” diye konuştu.

ODTÜ’NÜN ALTINDAN TÜNEL ÖNERİSİ
Ziyarette, Etlik ve Eskişehir Yolu üzerine yapılacak hastaneler bölgesinin Ankara’ya çok önemli bir katma değer sağlayacağını da dile getiren Bezci, “Ancak her yatırım gibi bu yatırım da farklı sorunları ortaya çıkarabilir. Örneğin, Eskişehir Yolu daha fazla yük alacaktır. Bu nedenle metronun bir an evvel tamamlanması gerekir” dedi. Bezci, ortaya çıkacak ulaşım sorununun çözümü için ayrıca ODTÜ’nün altından tünelle yol geçirilmesini ve Hacettepe Üniversitesi’nin nizamiyesinden Konya Yolu’na bir bağlantı yolunun yapılmasını önerdi.

AKYURT’A RAYLI SİSTEM YAPILACAK
Akyurt’ta yapılacak Uluslararası Fuar Merkezi’nin hızla bitirilmesi için ATO olarak ellerinden geleni yaptıklarını ancak arsa tahsisi ve şirket kurulma aşamasının ağır yürüdüğünü belirten Bezci, “Bunları hızlandırmak lazım. Projeyi hazırlatıyoruz. Esenboğa Yolu geniş olmasına rağmen, Akyurt fuar alanı devreye girdiğinde yetersiz kalır. Hafif raylı sistemin hızla yapılması gerekiyor. Ayrıca fuar alanında, Esenboğa Havalimanı’nı da kapsayacak alternatif bir çevre yoluna ihtiyaç var. Bu yol da düşünülmeli…” diye konuştu. Babacan ise Ankara’nın metro projeleri için hükümet olarak 3,3 milyar TL para ayırdıklarını belirterek, “Akyurt’a raylı sistem kesinlikle yapılacak ancak biraz vakit alır. Öncelikle yarım kalan hatları bitirmemiz lazım. 44 kilometrelik metro hattı tamamlandıktan sonra raylı sistemi devreye alacağız” dedi.

HÜKÜMETTEN ALIŞVERİŞ FESTİVALİ’NE DESTEK
Ziyareti sırasında, Uluslararası Ankara Alışveriş Festivali için start verdiklerini de söyleyen Bezci, "İstanbul’dan tamamen farklı bir konsept düşünüyoruz. Hızlı tren ve Anadolu Jet bu festival için çok önem taşıyor. İlgili kurumların bize destek olmaları lazım…" diye konuştu.
Başbakan Yardımcısı Babacan da, kendisini ziyarete gelen Birleşik Markalar Derneği’ne de Ankara’da bir alışveriş festivali yapılması gerektiğini söylediğini, bu alışveriş festivalinin iç turizmi olumlu yönde etkileyeceğini kaydederek, hükümet olarak ellerinden gelen desteği vereceklerini bildirdi. ATO’nun başlattığı yardım kampanyasında Somali için toplanan rakamın 1 milyon 144 bin TL’ye ulaştığı bilgisini de veren Bezci, Ankara halkına minnettarlık duyduklarını sözlerine ekledi.