İşıkara: Ulusal Deprem Stratejisi Bizim `deprem Anayasamız` Olacak

Prof.

İşıkara: Ulusal Deprem Stratejisi Bizim `deprem Anayasamız` Olacak
Dr. Ahmet Mete Işıkara, bugün açıklanacak `Ulusal Deprem Stratejisi’nin Türkiye’nin `Deprem Anayasası` olacağını söyledi. Işıkara, seneler süren çalışmaların ardından 70’e yakın bilim adamının katkısıyla bugünkü açıklanacak raporun hazırlandığını ifade etti.
Marmara depreminin yıldönümünde Metrocity Alışveriş Merkezi önüne kurulan deprem TIR`ı önünde AK Sigorta ve AKUT’un katkılarıyla sürdürülen ‘Hayata Devam Türkiye’ projesinin sonuçları açıklandı. Programa Şişli Belediye Başkanı Mustafa Srıgül, ‘deprem dede’ olarak bilinen Ahmet Mete Işıkara, AKUT Başkanı Nasuh Mahruki ve AK Sigorta yetkilileri ile öğrenciler katıldı.
Program öncesi soruları yanıtlayan Ahmet Mete Işıkara, Türiye’nin depremle ilgili çok mesafe aldığını söyledi. Bugün Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay’ın çok büyük bir emek mahsulü olan `Ulusal Deprem Stratejisi’ni açıklayacağını belirten Işıkara, “Bu bence çok önemli. Ben bu Ulusal Deprem Stratejisi`ne `Deprem Anayasası` diyorum. Ve ülkemizde deprem hasarlarının azaltılması konusunda en detaylı, en kapsamlı hazırlanan bir rapor ve üç ana eksende toplanıyor. Birincisi; depremi anlamak, tanımak. Diğeri güvenli yaşam yerleri ve binalar. Üçüncüsü de depremle baş edebilmek yani eğitim.” şeklinde konuştu.

Afet yönetiminin tek bir şemsiye altında toplanması için çok mücadele ettiğinin altını çizen Işıkara şöyle konuştu: “17 Ağustos bizlere çok şey öğreti. Ama acı öğretti. Keşke öyle olmasaydı. Ama zannediyorum bu rapor ve bunun uygulamalarıyla ülkemiz çok mesafe alacak. Afet yönetimi tek baş altında toplandı. Eskiden çok başlıydı. Ulusal Afet Yönetimi Başkanlığı ilk iş olarak deprem danışma kurulunu topladı ve bu kurul senelerce hazırlanan tüm raporları gözden geçirerek ve 70’ e yakın uzmana da başvurarak bugün açıklanacak raporu hazırladılar. Zannedersem bu rapor ülkemizdeki depremle ilgili bir milad olacaktır. Bir deprem anayasası olacaktır. Biz de bir Japonya gibi Kaliforniya gibi depremlerden zarar görmeyen bir ülke haline belli adımlarla, belli aşamalarla geleceğiz. Bunun içinde çok mutluyum.”