Aşırı Sağcıların Çabası Yetmedi Danimarka Parlamentosu İftarı Onayladı

Danimarka’da uzun süreden beri parlamentoda düzenlenecek olan iftar yemeğini iptal etmek için çalışan aşırı sağcı Danimarka Halk Partisi’nin (DF) istediği olmadı.

DF, bir haftadır iftarın iptal edilmesi için elinden geleni yaparken Danimarka Parlamentosu bugün iftarın daha önce belirlenen tarihte belirlenen adreste yapılacağını doğruladı.

Konuyla ilgili bir açıklama yapan iftarın organizatörlerinden Türkiye kökenli milletvekili Hüseyin Araç, "İftar iptal edilmediği için oldukça mutluyum. Avrupa’da birliğin ve beraberliğin en büyük ihtiyaç olduğu bu günlerde daha fazla bir araya gelmeli ve karşılıklı diyaloga daha açık olmalıyız." dedi. İftarı Hüseyin Araç ile birlikte organize eden Zaman İskandinavya gazetesi Genel Yayın Editörü Kamil Subaşı ise; "Danimarka demokrasisine güvenimiz zaten tamdı. Meclisin alacağı her türlü karara saygılı olmakla birlikte iftarın iptal edileceğine dair söylentilere inanmadık. Söz konusu iftar ülkedeki diyalog ortamının gelişmesine büyük katkılarda bulunmaktadır." ifadelerini kullandı.


Danimarka Halk Partisi`nin iftar ile ilgili yaptığı iptal başvurusunu iki gün önce değerlendiren Parlamento yönetimi davet ile ilgili bazı teknik sıkıntıların olduğunu bildirmişti. Bu açıklamayı ‘iftar iptal edilecek ve bundan sonra Danimarka parlamentosunda bir daha asla iftar yapılmayacak’ şeklinde basına bildiren DF yönetimi başta Müslümanlar olmak üzere birçok kesimin tepkisini çekmişti. Diğer taraftan parlamentodan gelen bu açıklamanın ardından harekete geçen Hüseyin Araç ve Zaman İskandinavya yetkilileri söz konusu teknik sıkıntıları hızla giderdi. Bunun üzerine parlamento yönetimi iftarın daha önce belirlenen 22 Ağustos`ta, belirlenen salonda yapılmasını onayladı.


DF’TEN TÜRK VEKİLE HAKARET
Danimarka parlamentosunun iftar davetini onaylaması DF içerisinde öfkeye neden oldu. Partinin önde gelen isimlerinden biri olan Sören Espersen, Hüseyin Araç’a ağır hakaretlerde bulundu. Araç’ın ‘üç kağıtcı’ ve ‘hilebaz’ olduğunu söyleyen Espersen iftarında iptal edilmesi gerektiğini savundu. Bu arada iftarın iptal edilmesi için parlamentoya mektup yazanlar arasında Serdar Benli ve Lars Arslan Rasmussen adında Türkiye kökenli iki yerel politikacı da vardı.


İPTAL SÖYLENTİSİ TEPKİLERE NEDEN OLMUŞTU
Danimarka Halk Partisinin iki gün önce basına yaptığı açıklamada parlamentoda düzenlenecek iftarın iptal edildiğini bildirmesinin ardından bir çok kişi parlamento yönetimine tepki göstermişti. Söz konusu iptalin Danimarka’da Müslümanları dışlamak anlamına geleceğini belirten politikacılar ise; böyle bir durumun ülkenin imajına da ciddi zarar vereceğini savunmuştu. Kopenhag Büyükşehir yönetimi iptal söylentilerinin ardından harekete geçerek, parlamentonun iptal etmesi halinde belediye olarak kendilerinin söz konusu iftarın gerçekleştirilmesi için her türlü desteği vermeye hazır olduklarını söylemişti.


DANİMARKA, İFTAR PROGRAMINDA BİR ARAYA GELİYOR
Danimarka’da parlamentoda iftar düzenlemek gelenek haline gelmiş durumda. Karikatür krizinin akabinde başlayan bu gelenek her geçen yıl biraz daha dikkat çekiyor. İftar Danimarka’da farklı çevrelerin bir araya gelmesine vesile oluyor. Davete siyaset dünyasından farklı partilerin temsilcilerinin yanı sıra farklı dinlerin temsilcileri de katılıyor. İftar, farklı yaşam tarzı ve inanışları olan onlarca işadamı, gazeteci ve sanatçıyı da bir araya getiriyor. Söz konusu iftar yemeği bu yıl Danimarka’daki Türkiye kökenli milletvekillerinden Hüseyin Araç’ın ev sahipliğinde Zaman İskandinavya gazetesi tarafından organize ediliyor. Bu yılki iftara onur konuğu olarak Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Başkanı Mevlüt Çavuşoğlu katılacak.