Altındaki Fiyat Artışı Gümüş Sektörüne Yansımadı (özel)

Fiyatlarda yaşanan dalgalanmalara rağmen altın, ekonomik yatırım aracı olmaya devam ediyor.

Altındaki Fiyat Artışı Gümüş Sektörüne Yansımadı (özel)
Altın fiyatlarındaki artışa karşılık, ilgi görmesi beklenen gümüşçülük sektörü ise istediği talebi bulamadı. Altındaki fiyat artışının devam edeceğini belirten Kayseri Kuyumcular ve Sarraflar Derneği 2. Başkanı Faruk Kıranatlı, yatırımcı için her zaman en güvenli limanın altın olduğunu söyledi.
Euro ve Dolar’ın kullanıldığı ülkelerde yaşanan ekonomik dalgalanmalar, altın ve gümüş gibi değerli madenlerin fiyatında da artış yaşanmasına neden oldu. Euro’nun kullanıldığı bazı Avrupa ülkelerinde ekonomik krizin sürmesi ve Dolar cephesinde de Amerika’nın kredi notunun düşürülmesi nedeniyle altındaki yükselişin devam edeceği tahminleri yapılıyor. Altının gram fiyatı 100 lira sınırına dayandı.
Altındaki yükselişin devam edeceği tahmininde bulunan Kayseri Kuyumcular ve Sarraflar Derneği 2. Başkanı Faruk Kıranatlı, önümüzdeki günlerde de altının en güvenilir yatırım aracı olmaya devam edeceğini söyledi. Sene sonuna kadar küçük altının 200 lira sınırına dayanmasını beklediklerini belirten Kıranatlı, fiyatlarda küçük rakamlarda düşüş olabileceğini ancak bunun kısa süreceğini aktardı. Altın fiyatlarındaki düşüşün, ancak ülkelerin faizleri arttırmasıyla mümkün olabileceğini ifade eden Kıranatlı, bunun da enflasyonu tetikleyeceğinden ülkelerin işine gelmeyeceğini kaydetti. “Altın kriz dönemlerini sever” diyen Kıranatlı, “Savaş durumlarında, ekonomik kriz ve sosyal patlamalar yaşandığı ortamlarda altın fiyatının her zaman yükselişe geçtiği görülmüştür.” dedi.
Altında yaşanan fiyat artışının kuyumcu ve sarrafları olumsuz etkilediğinin de altını çizen Kıranatlı, esnafın kazanabilmesi için hareketli bir piyasanın olması gerektiğini kaydetti. Kıranatlı, “Yani altın hem satılmalı hem geri alınmalı. Böyle dönemlerde piyasa durgun, alış ve satış oranları da çok düşüyor. Bu durum sektör çalışanlarına olumsuz yansıyor.” diye konuştu.
Altındaki fiyat artışına ve durağan piyasaya rağmen en güvenilir yatırım aracının yine altın olduğunu vurgulayan Kıranatlı, insanların yüksek fiyatlara alışarak normal alışverişlerine devam etmesiyle sürecin normalleşebileceğini kaydetti.


GÜMÜŞ SEKTÖRÜ BEKLEDİĞİNİ BULAMADI
Altın fiyatlarındaki yükseliş, gümüş sektörüne yansımadı. Nedeni ise gündeme gelmemesine rağmen son 3 yılda gümüş fiyatlarında altına oranla daha fazla yükselmenin olması. 3 yıl önce 1 kilo gümüşü 500-600 lira arasında alabilen esnaf, bugün aynı kilodaki gümüşü 3 bin liraya alabiliyor. Yaklaşık 3,5 kat artan fiyatlar, satışlara yansıtılınca da gümüş sektöründe durağan bir döneme girildi. Gümüşe beklenen ilginin istenen düzeyde olmadığını ifade eden Gümüş ustası Ahmet Çakıroğlu, “Altın fiyatları gibi gümüş fiyatları da çok yükseldi. Bu nedenle satışlarımız genel olarak önceki ay ve günlerdeki gibi. Altın seven kişi yine altın alırken, gümüş müşterileri de gümüşü tercih ediyor.” diye konuştu.