Oltu Havzası Aşıklar Derneği`nin Sunduğu Proje Kabul Edildi

Erzurum’un Oltu ilçesinde faaliyet gösteren `Oltu Havzası Âşıklar Kültür ve Dayanışma Derneği`nin `Sözlü Kültür Mirasımıza Sahip Çıkıyoruz` adıyla hazırlayıp İçişleri Bakanlığı Dernekler Daire Başkanlığı’na sunduğu projesi kabul edildi.


Konuyla ilgili bir açıklama yapan proje koordinatörü Temel Vural şunları söyledi: `Oltu Havzası Aşıklar Kültür ve Dayanışma Derneği` olarak, İçişleri Bakanlığı Bütçesinden Derneklere Yardım Yönergesi, kapsamında, "Sözlü Kültür Mirasımıza Sahip Çıkıyoruz" adıyla bir proje hazırlayarak Nisan 2011’de Dernekler Dairesi Başkanlığı’na sunduk. Yapılan değerlendirmede toplam 780 projeden 27 projeye kaynak sağlandı. Projemizin kabul edilenler içinde olması Oltu’muz ve yöresel kültürümüz adına bizleri sevindirdiği gibi bundan sonraki çalışmalarımız için de şevkimizi artırdı.
Temmuz ayında, Dernekler Dairesi Başkanı Sayın Mustafa Yardımcı’nın, Sivil Toplum Kuruluşlarının önemine ve bakanlığın sivil toplum kuruluşlarına verdiği öneme vurgu yaptığı konuşmasıyla başlayan ve başkanın bizzat katıldığı imza töreniyle protokolünü imzaladığımız ve Eylül 2011’de uygulanmasına başlanacak olan projemizde şu faaliyetlerin yapılması planlandı: Aşıklık geleneğin yaşatılmasına katkı için öncelikli olarak geniş katılımlı bir âşıklar şenliği organizasyonu yapılacak. Derneğimiz bünyesinde birkaç yıldır devam ettirdiğimiz `Sözlü Kültür Mirasımızdan Derlemeler` ve `Sümmânî’den Günümüze Oltu Havzası Halk Şairleri` adlı çalışmalarımızı tamamlayıp, bu derlemeleri kitaplaştıracağız. Basılacak kitaplar ise bir kültür hizmeti olarak ücretsiz dağıtılacaktır.

Bu etkinliklerin yanı sıra, dernek binamızda ozanlarımızın âşıklık geleneğini icra edecekleri, kültürel motiflerle düzenlenmiş aşıklar sekisi için sedir ve tefrişatı yaptırılacaktır. Ayrıca www.ozanlaryurdu.com adıyla yayında olan mevcut internet sitemiz de proje kapsamında güncellenerek daha donanımlı ve daha aktif bir duruma getirilecektir. Projemizde, proje ofisi ve proje tanıtım faaliyetleri için de maliyet öngörüldü.

Temmuz 2010’da "Türkiye’den Hollanda’ya Kültür Köprüsü" adıyla bir AB projesi uyguladıklarını hatırlatan ve "Kültürel içerikli proje çalışmalarımız bundan sonra da devam edecek." diyen Temel Vural, "Kültürel zenginliklerimizin gelecek nesillere taşınmasını hedefleyen projemizin hazırlık aşamasında bizleri destekleyen, teşvik eden ilçemiz kaymakamı sayın Fatih Çobanoğlu ve projemizin uygulanması safhalarında yardımcı olacaklarını ifade eden Belediye Başkanımız Sayın İbrahim Ziyrek beylere de bu duyarlılıklarından dolayı derneğimiz ve kültürümüzün yaşatılması adına teşekkür ederiz." dedi.