Davutoğlu’ndan Suriye’ye: Operasyonlar Durmazsa Konuşulacak Bir Şey Kalmaz

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Suriye yönetiminin orduyla kendi vatandaşlarını katletmesine sert tepki gösterdi.

Sivil vatandaşların ölümüne neden operasyonların biran önce sona ermesini isteyen Davutoğlu, “Eğer operasyonlar durmazsa bundan sonra bu süreç üzerinde atılacak adımlar konusunda konuşulacak bir şey de kalmaz” tepkisinde bulundu.

Dışişleri Bakanlığı’nda açıklama yapan Davutoğlu, Suriye`deki son gelişmelerden duydukları rahatsızlığa değindi. Geçen Perşembe akşamından bu yana Suriye yönetiminin operasyonlarını yoğunlaştırdığını belirten Bakan Davutoğlu, Perşembe’den bu yana Suriye yönetimiyle her düzeyde temasta bulunduklarını ifade etti. Davutoğlu, operasyonların durdurulmasını talep ettiklerini söyleyerek, “Sağlıklı bir şekilde bir sürecin işlemesi için her şeyden önce akan kanın durması lazım Ne Deir Ez Zor`da ne dün ve bugün Lazkiye`de yaşananlar mazur görülemez.” dedi.

"OPERASYONLAR DERHAL DURDURULMALI"
“Yaşananlar insan hakları bağlamında Suriye`nin içişleri olarak görülemez.” diyen Davutoğlu, Suriye yönetimine çağrıda bulundu: “Biz bugün, Suriye yönetimine buradan bir kez daha seslenmek istiyoruz: Sivil halka yönelik olan ve büyük şehirlerde ve şehirlerin içinde yoğunlaşan bu operasyonlar derhal durdurulmalıdır. Askeri mevcudiyet şehirlerden çekilmeli ve hayat bu anlamda normale dönmelidir. Eğer operasyonlar durmazsa, bundan sonra bu süreç üzerinde atılacak adımlar konusunda konuşulacak bir şey de kalmaz” diye konuştu.
Türkiye’nin Mısır, Tunus, Libya ve Suriye halklarının yanında olduğunun altını çizen Davutoğlu, “Ümidimiz, bu sesimize kulak verilir ve operasyonlar biran önce derhal durdurulur ve Suriye`de, halkın taleplerini karşılayacak bir süreç başlar ve ileri aşamalara getirilir. Bizim nihai olarak sözümüz budur. Şu an itibariyle, Suriye yönetiminden beklentimiz her şeyden önce sivil kayıplara yol açan bu operasyonların derhal ve hiçbir şart öne sürülmeksizin durdurulmasıdır. Bunun, gerek kamuoyumuzca gerek dost Suriye halkınca gerekse uluslararası kamuoyunca bilinmesinde fayda mülahaza ettik.” değerlendirmesi yaptı.