Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ABD`ye gidiyor

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan,13-19 Ağustos 2011tarihleri arasında bilişim ve savunma sanayi sektör temsilcileri ve işadamlarından oluşan bir heyetle Seattle ve San Francisco`ya resmi bir ziyaret gerçekleştirecek.

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ABD`ye gidiyor
Bakan ziyaretinde Kızılderili kabile liderleri ile de biraraya gelecek.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, beraberinde bilişim ve savunma sanayi sektör temsilcileri ve işadamlarından oluşan heyetle ABD`ye bir ziyaret gerçekleştirecek olan Ekonomi Bakanı Çağlayan`ın Hewlett-Packard, Google, Cicso Systems, Oracle, Microsoft, Apple, İntel başta olma üzere ABD`li bilişim firmaları CEO`ları ile görüşeceği ve Türkiye`nin yatırım fırsatlarını aktaracağı belirtildi. Bakan Çağlayan`ın temasları çerçevesinde Kızılderili Kabile liderlerini kabul edeceği, THY`nin Boeing firmasındanaldığı Boeing 777 uçağını teslim alacağı ifade edildi. Bakan Çağlayan`ın ziyaretinin San Francisco ayağında, Silokon Vadisini ziyaret edeceği ve önde gelen bilişim firmaları ile gelişen Türk bilişim sektörü ve Türkiye`nin yatırımcılara sunduğu fırsatlar hakkında bilgi paylaşımında bulunacağı belirtilen açıklamada, "Bakan Çağlayan, Hewlett-Packard, Google, Cicso Systems, Oracle, Microsoft, Apple, İntel gibi önde gelen bilişim firmalarının üst düzey temsilcileri ile bir araya gelerek anılan firmalarınSilikon Vadisi`nde yer alan firma merkezlerini ziyaret edecektir. Ayrıca, bilişim sektöründe önemli işler yapan firmalardan olan Maxim ve Özen Engineering firmalarının CEO`larıyla bir araya gelecek olan Bakan Çağlayan, San Francisco`da başarılı Türk girişimciler ile bir araya gelecek. San Francisco`da faaliyet gösteren Türk-Amerikan İş Bağlantıları Birliği ve TechNet yetkililerinin yanı sıra Seattle merkezli Washington Eyaleti Türk-Amerikan Kültür Birliği, Büyük Seattle Ticaret Geliştirme Birliği, BüyükSeattle Ticaret Odası ve Kuzeybatı Türk-Amerikan Ticaret Odası yetkilileri ile de bir araya gelecek. San Francisco`da 15 Ağustos 2011 günü düzenlenecek olan Türk-Amerikan Ekonomik İlişkileri Semineri`nde Bakan Çağlayan ABD`li yatırımcılara hitap edecek. Seminerde "Türkiye`nin Güncel Ekonomik Durumu" ve "Türkiye`nin Yatırım Ortamı"na ilişkin sunum gerçekleştirilecek, "Silikon Vadisinin İşleyişi" ve "Silikon Vadisinde Kuluçka Sistemleri" hakkında ABD tarafı bilgi verecektir. Bakan Çağlayan, Seattle`da yeralan Boeing firmasını ziyaret edecek, Boeing firmasının üst düzey yöneticileri ile biraya gelecek, Boeing fabrikası ile insansız keşif uçağı olan Boeing Barış Şahini Uçağı üretim bölgesini de ziyaret edecektir. Bakan Çağlayan`a THY için üretilen Boeing 777 uçağı teslim edilecek, teslim alınan uçağın ilk seferi ile Türkiye`ye dönecektir" denildi.

Açıklamada, iki ülke arasında ticaret hacminin 2010 yılı sonu itibariyle ihracatta 3.8 milyar dolar, ithalatın ise 12,3 milyar dolar olduğu belirtildi.2011 yılının ilk altı aylık döneminde, ABD`ye yapılan ihracatın 2010 yılının aynı dönemine göre yüzde 28.5 oranında artarak 2.2 milyar dolar seviyesine yükseldiği belirtilen açıklamada, aynı dönemde ithalatın ise yüzde 62.9 oranında artarak 8,6 milyar dolar olarak gerçekleştiği kaydedildi. Açıklamada, "ABD`ye ihracatımızda öne çıkan ürünler motorlutaşıtlar ve aksamları, yontulmaya ve inşaata elverişli işlenmiş taşlar, hava taşıtı aksam ve parçaları, petrol ve mineral yağları, turbo jet ve gaz türbinleri, kıymetli metal ve mücevherler, ev tekstili ürünleri, demir-çelik ürünleri, tütün ve tütün mamulleri olmakla birlikte bu ülkeden yaptığımız ithalatta ise hava taşıtları ve aksamları, demir-çelik külçeleri, pamuk, taş kömürü, katı yakıtlar, ilaçlar, soya fasulyesi, petrol yağı ürünleri, tıbbi cihazlar ve medikal ürünler yer almaktadır" denildi.
Kaynak: İHA