İftar yemekleri (Yöresel iftar yemekleri)

HT magazin yazarlarından Kiva'nın sahibi Adnan Şahin,ramazan ayında her zamankinden daha şenlikli olacak sofralarımız için leziz yemek tarifleri verdi.

İftar yemekleri (Yöresel iftar yemekleri)
İşte çorbasından pilicine, tatlısından şerbetine çok özel ramazan tarifleri. Ramazan ayı, sadece müslümanların uyduğu bir ibadet ayı ya da bir geleneğin nostaljik yansıması değildir. Çok önemli birtakım yaşam öğretilerinin hayata geçirilmesi için bize sunulan müthiş bir fırsattır aynı zamanda. Sağlıklı beslenmenin önemini, geleneksel mutfaklarımızın zenginliğini, israftan kaçınmayı, açı, toku, hastayı, yaşlıyı düşünerek hareket etmeyi, başkalarına saygılı olmayı, sabrı, ebatı, olgunluğu, sediklerimizle aynı sofrayı paylaşmayı, maksatsız selamı, televizyonsuz sohbetleri, hormonsuz domatesi, elinizi yakan ramazan pidesini de hatırlatır bize.

KADAYIF DOLMASI

Malzemeler: 1/2 kg. taze yumuşak kadayıf

250 gr. iri dövülmüş ceviz

3 su bardağı ayçiçeği yağı

4 adet yumurta

4 adet su bardağı tozşeker

4 su bardağı su limon suyu

Hazırlanışı: Su ve şeker bir tencerede kaynatılır, ardından 10 deakika pişmeye bırakılır. Limon suyu ilave edilir, 2-3 dakika daha kaynatıldıktan sonra soğumaya bırakılır. Daha sonra el büyüklüğünde bir kadayıf parçası tezgaha açılır, içine bir çorba kaşığı cevip konup kenarlarından toplanarak rulo yapı lır. Kadayıf bitene kadar bu işlem tekrar edilir. Yumurtalar çırpılır. Daha sonra derin bir tavaya ayçiçeği yağı konup ısıtılırş. Kadayıf parçaları önce çırpılmış yumurtaya batırılır, sonra kızartılır. Kızartılan kadayıflar soğuyan şerbete batırılır. 3-5 saniye bekletilip servis tabağına alınır. Hepsi bitince, ılık olarak servis edilir.

ÇALMA PEKMEZLİ PİLİÇ

Malzemeler: 2 adet tavuk göğüs (açılarak),

2 adet tavuk but (kemiği çıkarılmış)

1 çorba kaşığı çalma pekmez

1 adet limon suyu

1 kaşık elma sirkesi

1 çorba kaşığı domates salçası

10 diş dövülmüş sarmısak

1 çay kaşığı tepeleme kayatuzu

İsteğe göre pul biber

Hazırlanışı: Tavuklar dışında bütün malzeme karıştırılır. Tauk parçaları bu sosun içinde en az altı saat bekletilir. Izgara veya yanmaz tavada 2 çorba kaşığı zeytinyağında kızıdırılır. Her bir yüzü 5 dakika olmak üzere pişirilir. Sıcak servis yapılır.

KIZILCIK ŞERBETİ

Malzemeler:

1 kg. olgunlaşmış taze kızılcık

1 litre su

5 su bardağı tozşeker

1 çay kaşığı limontuzu

Hazırlanışı: Kızılcıklar suda iyice yumuşayıncaya kadar kaynatılır ve ezilerek süzgeçten geçirilir. Şeker ilave edilir ve tekrar pişirmek üzere ocağa alınır. Kaynama başladıktan sonra 40 dakika daha pişirilir, limontozu ilave edilerek beş dakika kaynatılıp soğumaya bırakılır. Suyla inceltilerek soğuk servis edilir.

SU BÖREĞİ

Malzemeler:

Hamur malzemeleri:

4 adet yumurta

Tuz

4 çorba kaşığı su

Un

İç malzemeleri:

300 gr. rendelenmiş beyaz peynir

10 dal kıyılmış maydanoz

200 gr. eritilmiş tereyağı

Hazırlanışı: Yumurta, tuz, su ve un karıştırılarak hamur elde edilir. Daha sonra 12 eşit parçaya bölünür, üzerlri nemli bir bezle örtülerek dinlenmeye bırakılır. Rendelenmiş peynir maydanozla karıştırılarak bir kenara alınır. Her bir hamur parçası 1 milimetre kalınlığında açılır ve bir tepsinin üzerine araları unlanarak yerleştirilir. Fırın tepsisi yağlanır, ayrı bir yerde 6 litre su kaynatılır ve içine 1 çorba kaşığı tuz atılır.

Kaynayan suyun yanına daha sonra kullanılmak üzere buzlu soğuk su dolu yayvan bir kap hazırlanır. 200 gr. eritilmiş yağ da yanımızda hazır bulundurulur. Sırasıyla açılan hamurlar tek tek kaynamakta olan suya 3-5 saniyeliğine yavaşça bırakılır ve bir spatula yardımıyla hamur, sıcak sudan buzlu suya atılır, ardından buzlu sudan alınıp suyu elle sıyrılarak yağlanmış tepsiye döşenir. Üzerine bir miktar eritilmiş tereyağı gezdirilir, aynı işlem 6 parça hamur döşeninceye kadar tekrarlanır. 6. hamurdan sonra iç malzememiz olan peynir- maydanoz karşımının tamamı tepsiye döşenir, geri kalan hamurlar da birinci aşamadaki gibi kaynar su, buzlu su sıralamasıyla peynir üzerine döşenir, tabi aralarında tereyağı gezdirilerek. Tüm bu işlemlerin ardından böreğimiz 200 derecede ısıtılmış fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirilir. 15 dakika dinlendirildikten sonra dilimlenerek sıcak servis edilir.

DUL AVRAK ÇORBASI

Malzemeler:

1 su bardağı yarma buğday

1/2 su bardağı nohut (1 gün önceden ıslatılmış)

2 su bardağı erişte

2 adet domates

1/2 su bardağı mercimek (1 gün önceden ıslatılmış)

2 çorba kaşığı un

"1 orba kaşığı domates salçası

1 çorba kaşığı kuru reyhan

1 çay kaşığı karabiber

Tuz

1 orta boy kuru soğan (küçük doğranmış)

1 çay kaşığı zeytinyağı

Hazırlanışı: Nohut ve buğday 4 litre suyla tencerede kaynatılır. Diğer tarafta zeytinyağı bir tavaya konulup kavrulur. Bu arada kaynamakta olan nohut ve buğdaya mercimek ilave edilip pişirilmeye devam edilir. Kavrulmuş soğana domates eklenir.

Domatesler yumuşayınca salçası, unu sırasıyla karıştırılır ve tenceredeki çorbaya ilave edilir. Çorbadaki kuru bakliyatlar piştiği zaman. erişteler de ilave edilir. Kalan baharatlar da karıştırılarak 10 dakika kaynatılır. Sıcak servis edili.

ANADOLU'DAN RAMAZAN GÖRENEKLERİ

* Tokat'ta bu ay için üzümlü ramazan çörekleri hazırlanır.

* Samsun Bafra'da ayın 14'ünü 15'ne bağlayan gün Sele- Sepet Şenlikleri düzenlenir.

* Amasaya ve Zile'de yaşayanlar iftarı Belediye Bandosu'nun çaldığı müziklerle açar, sahura gene o müziklerle kalkar. Bu gelenek aslında Amasya Mutasarrıfı olan Ziya Paşa'nın 1860'ta Amasya Kalesi'nden davul zurna çaldırmasıyla başlamış.

* Sakarya'daki köylerde misafirlere gulugursa adlı tatlı ikram edilir. Önce ince ince yufkalar hazırlanır, içlerine kırılmış cevizler sepiştirilir ve tüm malzeme üzerine tereyağı dökülerek fırında kurutulur. Sofraya getirilmeden az önce de üzerine kızgın şerbet dökülür.

* Mevlevi mutfağının izlerini taşıyan Konya'da oruç iftariyelik denen özel bir sofrayla açılıyor. Bu sorfrada yok yok. Özel iftar köftesi, hurma ,zeytin, sucuk, pastırma, kaymak, bal, tereyağı, reçel, peynir, tahin ve sıcak pide.

Ardından namaz kılınıyor ve asıl yemeğe geçiliyor. Yoğurt çorbasıla başlayan asıl yemek, Konya'ya özgü et yemekleriyle, mesela orta olark adlandırılan patlıcanlı kaburgayla devam ediyor. En son kara haber adlı yaprak sarması geliyor. Bu işim iftar açanlara yemeğin sonunu haber verdiği için konmuş.