"Laodikya‘da Gladyatör Savaşları Yapılıyordu"

Denizli‘deki antik Laodikya kentinde kazı çalışmalarının sürdüğünü belirten Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Celal Şimşek, Anadolu‘nun en büyük stadyumunun Laodikya bölgesinde olduğunu ve burada gladyatör savaşlarının yapıldığını söyledi.

Laodikya antik kenti stadyumunun Anadolu‘daki en büyük stadyum olduğunu belirten Prof. Dr. Şimşek, 285 metre uzunluğunda, 70 metre genişliğindeki 25 bin kişilik stadyumun oturma basamaklarının mermerden yapıldığını anlattı. Prof. Dr. Celal Şimşek, "Antik dönemdeki en büyük stadyum, Roma‘daki Sirkus Maksimus‘tur. Buradaki stadyum milattan sonra 79 yılında İmparator Titus‘a adanıyor. Laodikyalı bir zengin tarafından yaptırılıyor. Zenginler, antik dönemde kamu binaları, dinsel binalar gibi sosyal binalar

yapıyorlardı" dedi.

Laodikya‘daki stadyumda sadece olimpiyat nitelikli sportif yarışmaların değil, gladyatör savaşlarının da yapıldığını belirten Prof. Dr. Şimşek, "Gladyatör gösterileri için stadın iki ucu yarım yuvarlak olarak yapılmış. Batı tarafındaki düzenlemeyle gladyatör dövüşlerinin yapıldığını biliyoruz. Bu arenaya sadece Laodikya‘dan değil, Manisa, Alaşehir bölgesinden de gladyatörler geliyordu" diye konuştu.

HÖRGÜÇLÜ BOĞA GÖSTERİLERİ

Gladyatörlerin vahşi hayvanlarla mücadelelerinin de yine bu stadyumda yapıldığını kaydeden Prof. Dr. Şimşek, "Tavas ve Acıpayam bölgesinde hörgüçlü boğa yetiştiriciliği çok önemliydi. Bu boğalarla gösteriler yapıyorlar. İspanya‘dakilere benzeyen gösterilerin yanı sıra vahşi hayvanlarla sportif yarışmalar da düzenleniyordu" diye konuştu.

Hierapolis bölgesinde bir gladyatör okulunun varlığının bilindiğini de ifade eden Prof. Dr. Şimşek, şunları söyledi:

"Ancak Hierapolis‘te bir arena yok. Laodikya‘da da varlığından emin olduğumuz bir gladyatör okulu var. Burada yetiştirilen insanlar büyük yarışmalara şahitlik yapıyorlardı ve büyük ödüller kazanıyorlardı. Stadyum bu yönüyle de çok amaçlı kullanılıyordu. Hem sportif yarışmalar için hem de gladyatör dövüşleri için."

Kaynak: İHA