Kırkpınar Yağlı Güreşleri Resmi Törenle Başladı

Edirne‘de bu yıl 650‘ncisi düzenlenen tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri düzenlenen resmi törenle başladı.

650‘ncisi düzenlenen Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri‘nin başlaması nedeniyle er meydanında bir tören düzenlendi. Törene Edirne Valisi Gökhan Sözer, Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi, Güreş Federasyonu Başkan Vekili Mehmet Akif Karaosmanlı, Kırkpınar Yağlı Güreşleri Ağası Seyfettin Selim ve çok sayıda seyirci katıldı.

Törende konuşan Vali Gökhan Sözer, Kırkpınar‘ın UNESCO somut olmayan dünya kültür mirası listesine girmesi nedeniyle ayrı bir anlamının bulunduğunu söyledi.

Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi ise " Bu yıl özel yıldır. Tarihe bir sayfa daha ekliyoruz. Bu sayfanın çok görkemli olmasını, bembeyaz olmasını, yıllarca hatırlanmasını yürekten istiyorum‘‘ dedi.

Güreş Federasyonu Başkanvekili Mehmet Akif Karaosmanlı, " Bu yıl güreş federasyonu olarak dopingle mücadele konusunda çok hassas olacağız. Bunun için her grubun ilk 8. doping numunesi alacağız. Baş ve başaltı boylarında ilk turda rast gele 6 adet kura çekeceğiz. Federasyonumuz ve organizasyon komitesi olarak bu konuda hiçbir şekilde taviz vermeyeceğiz." Şdiye konuştu.

Kırkpınar Ağası Seyfettin Selim ise şunları söyledi: "650. tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri‘nin bütün pehlivanlarımızın kendilerine yakışır şekilde güreşeceğine inanıyorum. İnanmak istiyorum. Çünkü bu bizim ata sporumuz. Peygamberimiz zamanından beri gelen bir sporumuz. Bu spora hile ve şaibe katılmasına izin verilmeyecektir. Biliyorum ki, pehlivanlar yiğittir. Pehlivan, yiğit ve delikanlı insanlara söylenir. Benim kitabıma göre pehlivan burada aslanlar gibi güreş yapar. Aslanlar gibi başpehlivan olur.

Hangisi pehlivan olursa olsun o bizim başpehlivanımızdır. Kırkpınar‘a tarihimize yakışır güreş istiyoruz."

Yapılan konuşmaların ardından pehlivanlar, cazgırlar, hakemler ve davulcuların resmi geçişi ile tören tamamlandı.

PARAYI VERDİ HEYKELİ DİKTİ

Kırkpınar ağası Seyfettin Selim‘ in Edirne Belediye Başkanlığı tarafından yaptırılan heykeli Sarayiçi er meydanına törenle dikildi. Ağa Selim‘ in heykeli kalıcı bir eser yapmadığı ve bağışta bulunmadığı için heykeli yıkılan Kırkpınar ağası Adem Tüysüz‘ ün heykelinin yerine dikildi.

Edirne Valisi Gökhan Sözer, Edirne Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi ve Kırkpınar Ağası Seyfettin Selim‘in katıldığı açılışta Türk bayrağına sarılı heykelin açılışı yapıldı. Burada bir açıklama yapan Kırkpınar Ağası Seyfettin Selim Heykeli yaptıran Belediye Başkanımıza teşekkür ediyorum dedi.

Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi, Kırkpınar da üst üste 3 yıl ağalık yapan ve Edirne‘ye bir kalıcı eser yapan ağaların heykelinin dikildiğini hatırlattı. Sedefçi şöyle konuştu:

"Değerli Ağamız Seyfettin Selim, belediye meclis kararıyla Edirne‘ye kalıcı bir eser yapması gerekiyor. Belediyemizin Kadınlar Lokali projesi var, ağamız bu proje için Edirne Belediye Başkanlığı‘na 100 bin liralık bir çek sundu. Lokalimizi beraber yapıyoruz. Bu şekilde ağamız meclisin istediğini yerini getirmiş oldu".

"EDİRNE BİR OKUL YAPACAĞIM"

650‘nci Kırkpınar Güreşleri‘nde başka aday çıkmazsa yeniden ağalığı almak istediğini belirten işadamı Seyfettin Selim "Ağalık devam edecek gibi görünüyor. Edirne‘ye bir daha ki 3 senelik dönemde kalıcı eser olarak bir okul yapacağız. Heykeli çok beğendim, çok güzel olmuş" şeklinde konuştu.

Heykeli yapan heykeltıraş Azmi Sekban ise heykelin özel polyester döküm ve Bronz olduğunu söyleyerek boyunun da 2.70 metre olduğunu açıkladı. Edirne Belediye Başkanlığı daha öncede üst üste 3 yıl ağalık yapan Alper Yazoğlu ile Hüseyin Şahin‘in heykelini dikmişti.

Kaynak: İHA