Konya‘da Afet Bölgeleri Mercek Altında

Konya İl Genel Meclisi, Temmuz ayı toplantılarının üçüncü birleşiminde, ilçelerdeki tehlike arz eden yapıları mercek altına aldı.

Konya‘da Afet Bölgeleri Mercek Altında
Komisyonu‘nun Haziran ayı içinde Tuzlukçu, Yunak, Çeltik, Selçuklu, Seydişehir ve Meram ilçe ve köylerinde yaptığı çalışmalar sonucunda hazırlanan raporu Afet Acil Durum Komisyonu Başkan Vekili Salih Özen okudu. Bölge Meclis üyeleriyle birlikte yaptıkları incelemeler sonucunda, ilçe kaymakamları ve İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü yetkilileri ile de toplanarak durum değerlendirmesi yaptıklarını dile getiren Özen, “Tuzlukçu İlçesi‘nde 11 köyde yaptığımız incelemede sahiplerince terk edilen evlerin, Yunak‘ta dağ eteğinde kurulan dört köydeki evlerin herhangi bir tehlike arz etmediğini gördük. Çeltik‘te 6 köyde yaptığımız araştırma sonucunda ise heyelan, kaya düşmesi ve sel baskını yaşanan köyün olmadığını ve tehlike arz eden, terk edilmiş ev veya hayvan barınaklarının bulunmadığı tespit ettik. Selçuklu İlçesi‘nde 5 köyde inceleme yaptık ve bu köylerin heyelan bölgesinde kurulmuş olması, köylerin üst tarafında bulunan kaya parçalarının tehlike arz ettiğini müşahede ettik. Seydişehir İlçesi‘nde de bazı köylerdeki evlerin üzerine kaya düşmesi tehlikesi altında olduğuna şahit olurken, Meram İlçesi‘nde yıkılmaya yüz tutmuş evler ve hayvan barınakları tespit ettik. İl, ilçe, belde ve köylerimizde meydana gelen doğal afetlerden dolayı büyük hasarlar oluştuğunda Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü inceleme ve tespitler yaparak gerekli yardımları yapmaktadır” dedi.

Rapor üyelerin müzakeresine açıldı. Tehlike arz eden bölgelerde gerekli tedbirin acilen alınması gerektiğine vurgu yapan üyeler, bütün köylerde yıkılmaya yüz tutmuş evler bulunduğunu, bu evlerin temizlenmesini ve komisyonun çalışmalarını deprem riski araştırması ile birlikte yürütmesini önerdi.

Gündemin bir diğer önemli maddesi Kadın-Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu‘nun Aile İçi Şiddet araştırmasına yönelik raporu oldu. Komisyonunun Tuzlukçu, Çeltik ve Yunak‘ta yaptığı çalışmadan oluşan raporu Kadın-Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Üyesi Tevfik Orkun Ünler okudu. Komisyonun ilçelerde yaptığı çalışmaların başarıyla yürütüldüğüne vurgu yapan İl Genel Meclisi Başkanı Ali Selvi, geçtiğimiz yıl yapılan çalışma ile evlenme ve boşanmanın sebeplerine yönelik araştırma yapıldığını hatırlattı. Selvi, “Boşanmaya ve çözüm önerilerine yönelik çalışma rapor haline getirilerek, İçişleri Bakanlığımıza gönderilecek. Konu ile ilgili merkez ve yerel birimler, sivil toplum kuruluşları da bilgilendirilecek. Aynı şekilde aile içi şiddet konusu da tüm ilçelerimizde araştırılıyor. Bu en önemli konularımızdan bir tanesi. Ne kadar yatırım yapsanız da, yollar yapsanız da, su meselesini çözseniz de toplumun refahı için, bilinen problemlerin çözümü için yerel meclis olarak üzerimize düşeni, elimizden geldiğince yapacağız. Hükümetimiz de bu konuda çalışma içinde. Bakanlığımızın özellikle İl Genel Meclislerinde bu konuda komisyon kurup çalışma istemesi ve parlamentoya taşınması konunun önemini gözler önüne seriyor. Bu çalışmalara ışık tutmak amacıyla biz de bu çalışmayı başlattık. Önümüzdeki dönem itibariyle uygulanmaya başlayacaktır” diye konuştu.

Rapor müzakereye açıldıktan sonra oybirliğiyle kabul edildi. İl Genel Meclisi dördüncü birleşimini 07 Temmuz 2011 Perşembe günü saat 10.00‘da açacak.

Kaynak: İHA