Thy, Irak’In Şii Bölgesini De Dünyaya Bağlıyor

Savaşın ardından yeniden imar sürecine giren Irak’ta etkin rol oynamak isteyen Türkiye, bu ülkeyle havayolu bağlantısını da güçlendiriyor.

Savaşın ardından yeniden imar sürecine giren Irak’ta etkin rol oynamak isteyen Türkiye, bu ülkeyle havayolu bağlantısını da güçlendiriyor. Başkent Bağdat’a her gün sefer düzenleyen THY, bu yıl Bölgesel Kürt Yönetimi’nin merkezi Erbil’e de uçmaya başlamıştı. Dün başlayan İstanbul-Necef-Basra uçuşlarıyla güneydeki Şii bölgesiyle de doğrudan irtibat sağlanmış oldu. Sırada ise Sünnilerin yoğun olarak yaşadığı Musul ve ardından da Cumhurbaşkanı Celal Talabani’nin partisi tarafından kontrol edilen Süleymaniye var.

Necef’e şu anda sadece Şii nüfusun yoğun olduğu Lübnan, İran ve Kuveyt’ten doğrudan seferler bulunuyor. Bahreyn seferleri ise bu ülkedeki olayların ardından askıya alınmış. Bu açıdan Necef’in tüm dünyaya, hatta bazı bölge ülkelerine bile bağlanmasında THY önemli rol oynayacak. Dünkü Necef-İstanbul seferinde THY’nin ilk transit yolcusu, Irak’ın komşusu Ürdün’e hareket etti. Haftada üç gün gerçekleştirilecek seferlerde öncelikle Hz. Ali’nin türbesinin bulunduğu Necef’e inilecek. Uçak daha sonra ülkenin güney ucundaki Basra’ya devam edecek, aynı gün İstanbul’a dönüş yapacak.

İlk uçuş münasebetiyle Necef Havaalanı’nda düzenlenen törende konuşan Vilayet Konseyi Başkanı Şeyh Fahid, THY’nin Şii alemi ile tüm dünyadaki Müslümanlar arasında köprü vazifesi göreceğini söyledi. THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu da, özellikle ABD’nin Los Angeles şehrinde yaşayan Müslümanların Necef seferleri için yoğun talepte bulunduğunu ifade ederek, “ilmin ve hikmetin kapısı Hz. Ali Efendimiz’in şehrini dünyaya bağlamaktan büyük memnuniyet duyduklarını” ifade etti.

THY’nin Irak uçuşlarını çeşitlendirmesi, Türkiye’nin farklı etnik ve mezhepsel gruplarla aynı yakın ilişkiyi kurma siyaseti ile örtüşüyor. Türkiye’nin Bağdat Büyükelçisi Murat Özçelik de Türk işadamlarının artık Necef’e doğrudan uçabileceğini, Necef Başkonsolosluğu’nun da çok yakında açılacağını dile getirdi. Vali Yardımcısı Rezzak Şerif ise Necef’te Türk bayrağının dalgalandığını görmeyi arzu ettiklerini dile getirdi.