Mazlumder: Çin, 5 Temmuz Katliamının Hesabını Vermeli

Mazlumder Kayseri Şubesi‘nin yaptığı açıklamada, Çin Halk Cumhuriyeti‘nin 5 Temmuz 2009‘da Doğu Türkistan’da yaptığı katliamın hesabını vermesi gerektiğini ifade edildi.

Mazlumder Kayseri Şubesi‘nin yaptığı açıklamada, Çin Halk Cumhuriyeti‘nin 5 Temmuz 2009‘da Doğu Türkistan’da yaptığı katliamın hesabını vermesi gerektiğini ifade edildi.

        Mazlumder Kayseri Şubesi Başkan Yardımcısı Ahmet Taş, açıklamasında, şu ifadelere yer verdi: “5 Temmuz 2009 tarihinde Doğu Türkistan’ın başkenti Urumçi‘de başlayıp diğer şehirlere sıçrayan ve günlerce devam eden komünist Çin askerlerinin orantısız güç kullandığı katliamda binlerce Doğu Türkistanlı hunharca öldürülmüş, binlercesi yaralanmış, sakat kalmış, tutuklanmış, bir kısım Uygur Türkü de ülke dışına kaçmak zorunda kalmıştı. Katliamın üzerinden 2 yıldan fazla bir zaman geçmesi, uluslar arası camianın insan hakları ihlallerinin ortadan kaldırılması, katliama karışan Çin askeri ve Han Çinlilerinin yargı önüne çıkarılıp cezalandırılması, yurt dışına kaçmak zorunda kalan Uygurlar için af çıkarılıp ülkelerine dönmelerinin sağlanması istenmesine rağmen, bugüne kadar bu çağrılara olumlu cevap alınamadı ve katillerin yaptıkları yanlarına kar kaldı. Ne yazık ki bu gün de Doğu Türkistan’da Uygur Müslümanlarına karşı baskı ve zulüm dünyanın gözü önünde devam ediyor.”

        Ahmet Taş, Mazlumder olarak, katliamın ikinci yılında 5 Temmuz 2009 yılında katledilenleri andıklarını belirterek, “Hayatını kaybedenlere rahmet diliyoruz. Doğu Türkistan halkının acısını paylaşıyor, bu ülkedeki zulüm ve katliamların bir an önce ortadan kalkması için uluslar arası camiayı Çin Halk Cumhuriyeti‘ne karşı yaptırıma davet ediyoruz.” dedi.