"Türkiye’De Üniversiteleri Objektif Değerlendirecek Bir Kuruma İhtiyaç Var"

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Rektörü Prof.

'Türkiye’De Üniversiteleri Objektif Değerlendirecek Bir Kuruma İhtiyaç Var'
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fazıl Tekin , Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Enformatik Enstitüsü bünyesinde kurulan URAP Araştırma Laboratuarı‘nın, ‘Üniversiteler 2011 Yılı Akademik Performansa Dayalı Başarı Sıralama‘ listesine tepki gösterdi. "ODTÜ’de kurulan bu birim değerlendirmeleri kendi kriterlerine göre yapıyor." diyen Rektör Tekin, Türkiye’de bu değerlendirmeleri tarafsız olarak yapacak bir kuruma ihtiyaç olduğunu ifade etti.

ODTÜ Enformatik Enstitüsü bünyesinde kurulan URAP Araştırma Laboratuarı Türkiye’deki 125 üniversitenin genel puan tablosunu açıkladı. 9 kriterde yapılan araştırmaya sonucunda, Hacettepe Üniversitesi 1‘inci olurken, ODTÜ 2’nci, İstanbul Üniversitesi 3’üncü, Ankara Üniversitesi 4’üncü, Gazi Üniversitesi ise 5’inci sırada yer aldı. Eskişehir’de bulunan üniversiteler Osmangazi Üniversitesi 33’üncü sırada ve Anadolu Üniversitesi’nin 34’üncü sıra yer almasına Osmangazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fazıl Tekin tepki gösterdi.

Araştırmanın objektif bir şeklide yapılmadığını savunan Rektör Fazıl Tekin, Türkiye’de objektif olarak üniversiteleri değerlendirecek bir kuruma ihtiyaç olduğuna dikkat çekti. Tekin, "Kurumların hangi kriterlere göre değerlendirildikleri önemli. Türkiye’de üniversitelerin objektif olarak bu şekilde değerlendirmelerini yapan bir kurumun eksikliği var. Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ)’de kurulan bu birim bu değerlendirmeleri kendi kriterlerine göre yapıyor. Ancak burada bazı eksiklikler olduğunu üniversite olarak düşünüyoruz. Elbette buda bir ölçümdür. Üniversiteleri en azından kendilerini değerlendirmeleri fırsatı verecektir. Dikkat ederseniz daha çok büyük kentlerdeki üniversitelerimizin hatta 3 büyük kentteki üniversitelerimizin ön sıralarda yer aldığını görüyoruz. Eskişehir’deki üniversitelerimizde de bu konuda mevcut kriterlerin ötesinde yeni birtakım kriterlerle tarafsız bir kurumun bu değerlendirmeleri yapmasını biz de istiyoruz.”

"ÜNİVERSİTELERİMİZ SANILDIĞI KADAR BAŞARISIZ DEĞİLDİR"

Üniversite olarak akademik değerlendirme konusunda çalışma içinde olduklarını söyleyen Tekin konuşmasına şöyle devam etti: "Üniversiteler bu konuda ciddi çalışma içindeler. Nitekim üniversitemizde de akademik değerlendirme kurulu oluşturulmuştur. Acaba biz bu standartlarımızı nasıl yükseltiriz çalışması vardır. Bunun dışında araştırma ve geliştirmeleri gerçekleştirebilmek için alt yapıların geliştirilmesi gerekiyordu. Bizim üniversitemizde de bu konuda ciddi bir proje hazırlandı. Önümüzdeki birkaç yılda bunun semeresini aldıkça özellikle bilimsel araştırmalar konusunda Eskişehir’imizde de ciddi bir artış olacağını gözlemleyeceğiz."

Osmangazi Üniversitesi ve Anadolu Üniversitesi olarak başarılı bir çizgi içerisinde olduklarını vurgulayan Tekin, "Üniversitelerimiz sanıldığı kadar başarısız değildir. Üniversite mezunlarımız Türkiye genelinde hatta uluslararası başarıları vardır. Bu yüzden kriterlerin çok dikkatli seçilmesi gerektiğini düşünüyorum." şeklinde konuştu.