Nato-Rusya Konseyi Toplantısı‘na Libya Krizi Damgasını Vurdu

NATO‘nun Libya‘ya müdahalesine başından beri karşı çıkan Rusya ile NATO arasında gerçekleştirilen konsey toplantısına, aradaki farklılık damgasını vurdu.

Rutin olarak gerçekleştirilen NATO-Rusya Konseyi toplantıları, Libya‘da devam eden bombardımandan sonra daha fazla önem kazandı. Rusya‘nın güneyindeki tatil beldesi Soçi‘de gerçekleştirilen NATO-Rusya Konseyi toplantısında Libya‘daki kriz ana gündem maddesi oldu. Libya‘daki bombardımanını eleştirerek sivillerin korunmasına ilişkin kararın hedefinden saptığını belirten Rusya, şimdiki hedefin Libya‘daki rejimi yıkmak olduğunu savunuyor. Rusya tarafından yapılan açıklamada, Libya‘daki duruma istikrar

getirmenin tek yolunun ‘acil ateşkes‘ olduğu ve isyancılarla Libya hükümeti arasında yapılacak görüşmelere ‘dış ülkelerin müdahale etmeden destek vermesi‘ olduğu ifade edildi. NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, Rus Devlet Başkanı Dmitry Medvedev ile de bir araya gelecek.

NATO-Rusya Konseyi toplantısına ayrıca Güney Afrika Cumhurbaşkanı Jacob Zuma da katılıyor. Zuma‘nın isyancılarla Libya hükümeti arasındaki görüşmelere Afrika Birliği‘nin arabuluculuk yapması teklifi, dün isyancılar tarafından reddedildi. Libyalı isyancıların sözcüsü Abdül Hafız Ghoga yaptığı açıklamada, "Biz bunu reddettik. Çünkü bu görüşmeler Kaddafi‘nin, oğullarının ve yakın çevresinin Libya‘yı terk etmesini kapsamıyordu" dedi.

Fakat isyancıların kurduğu Geçici Ulusal Konseyi (TNC) Başkanı Mustafa Abdülcelil, isyancıların bu konudaki tutumunu biraz yumuşatarak, Kaddafi‘nin bütün gücünü bırakana kadar Libya‘da emekliğini yaşamasını hoş karşıladığını belirtti. Abdülcelil, barışçıl bir çözüm olarak Kaddafi‘ye istifa etmesini ve askerlerine çekilmeyi emretmesini teklif ettiklerini ve ülkeden ayrılıp ayrılmayacağına Kaddafi‘nin kendisinin karar vereceğini söyledi. Kaddafi‘nin Libya‘da kalmayı istemesi durumunda kendisine bir yer

tahsis edeceklerini söyleyen Abdülcelil, bu yerin uluslararası gözetim altında tutulacağını söyledi. Abdülcelil ayrıca Kaddafi‘nin bütün hareketinin de uluslararası gözetime tabi tutulacağını ekledi.

Kaynak: İHA