Komuta Kademesinin Emekliliğini İstemesine İlk Yorum Masum Türker‘den Geldi

Demokratik Sol Parti Genel Başkanı Masum Türker, Türkiye‘nin yabancı ülkelerden de izlediğinin altını çizerek, "Türkiye bu noktaya gelmemeliydi.

İsviçre Milli Günü bir resepsiyonla kutlandı. Devleti temsilen Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay resepsiyona katıldı. Girişinde Günay‘a Genelkurmay Başkanı ve Kuvvet Komutanları‘nın emekliliğiyle ilgili soru soran basın mensuplarını geri çevirdi.

Demokratik Sol Parti Genel Başkanı Masum Türker, İsviçre Milli Günü dolayısıyla verilen resepsiyonda Genelkurmay Başkanı Koşaner ve Kuvvet Komutanlarının emekliliğini değerlendirdi.

Türker, YAŞ öncesi 2002 öncesini ilgilendiren bazı gerekçelerle Silahlı Kuvvetler mensuplarının tutuklanması, gözaltına alınması ve bu yöntemle de öteden beri geleneksel hale gelen atamaların baskı altına alınması gerginliğin nedeni olduğunu ileri sürerek, "Hem Genelkurmay Başkanı hem Kuvvet Komutanlarının yalnız üst düzeydeki bir fikir anlaşmazlığından değil, Silahlı Kuvvetler‘de alt kademelerden gelen, baskı nedeniyle ve sıkıntılar nedeniyle bu noktaya geldiklerini hissediyorum. Çünkü Silahlı

Kuvvetlerin özellikle terörle mücadele aşamasında da zaafiyet içinde gösterilmmesi, Silahlı Kuvvetlerin bu konuda yargılanır hale getirilmesi ve teröründe yavaş yavaş sınırlardan içeri doğru gelmesinde önemli rol oynamıştır. Bu davranışı çok dikkatle izlemek lazım" ifadelerini kullandı.

İstifalarınn global ekonomik kriz ortamında gelmesinin olumsuz olduğunu kaydeden Türker, sorunun hemen birilerini tayin ederek, bir yere getirerek olmadığını belirtti. Medyada bir kavram kargaşası yaratıldığını söyleyen Türker, medyada çıkan haberlerin istifa etmedikleri, emekliliğinin istendiği şeklinde spekülasyonlar olduğunu belirtti. Türker, "Kuvvet komutanları görevlerinden ayrıldığı zaman yada Genelkurmay Başkanı zaten emekli oluyor. Eğer bu görevlere getirilmeselerdi, emeklilikleri gelmişti.

Silahlı Kuvvetler Mevzuatına göre, Kuvvet Komutanları veya Genelkurmay Başkanı olunca emeklilik yaşı uzuyor. Bu nedenle kamu oyunda böyle sivil iktidarın özellikle bir bilek güreşi şeklinde bu noktaya gelindiğini fevkalade tehlikeli bulunuyorum. Bu konuda hükümetin hızlı bir şekilde açıklama yapması, istifa ettilerse kendi istekleriyle istifa ettiğirni söylemesi gerekir. İstendiği kadar haber kirliliği yaratılsın, süreci, Silahlı Kuvvetler Mevzuatını bilenlerin tatmin olması mümkün değil" şeklinde konuştu.

Türker, Türkiye‘nin yabancı ülkelerden de izlediğinin altını çizerek, "Türkiye bu noktaya gelmemeliydi. Çünkü bir ülkenin gücü iki şeyle ölçülür. Birincisi ekonominin güçlü olmasıyla, ikincisi de Silahlı Kuvvetklerin güçlü bir liderliğe sahip olması ve liderliğiyle ölçülür. Şu anda Silahlı Kuvvetlerin liderliğini belirlien yapılandırma amacı gibi gözüküyor. Ama bunun zararlarını inşallah hafif atlatırız" dedi.

İsviçre Büyükelçisi Raimund Kunz yaptığı konuşmada, Türkiye‘yi gittikçe öneğm kazanan partneirlerinden biri olarak selamlamaktan şeref duyduğunu, Türkiye ile İsviçre‘nin ortak noktaları olduğunu kaydetti.

Kaynak: İHA