‘Su Sporları Ve Can Kurtarma Faaliyetleri‘ Projesi

Bitlis‘te Sosyal Destek Programı (SODES) kapsamında kabul edilen ‘Su Sporları ve Can Kurtarma Faaliyetleri‘ projesinin eğitimlerine Van Gölü‘nde başlandı.

‘Su Sporları Ve Can Kurtarma Faaliyetleri‘ Projesi
Bitlis Eren Üniversitesi, Bitlis Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü ile Tatvan Kaymakamlığı‘nın ortaklaşa yürüttüğü ‘Su Sporları ve Can Kurtarma Faaliyetleri‘ projesi kapsamında 32 kursiyer; su sporları, dalgıçlık ve can kurtarma eğitimi alıyor. Van Gölü‘nün Tatvan kıyı şeridinde eğitimleri yerinde takip eden Bitlis Eren Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Doğru, üniversite olarak bu tür sporların devamı için projeler üretmeye devam edeceklerini söyledi. Prof. Dr. Doğru, "Van Gölü bizim için çok önemli fonksiyondadır ve çoğunluğu Bitlis il sınırları içerisinde bulunmaktadır. Gölde suya girilebilecek tüm kesimlerde cankurtaran ekiplerinin olması gerekmektedir. Bu proje kapsamında ilk etapta 32 kursiyere su sporları, dalgıçlık ve can kurtarma eğitimi veriliyor. Bunu geliştirmeyi planlıyor ve daha da yaygınlaştıracağımıza inanıyoruz. İleriki zamanlarda Ahlat ilçesinde yapılacak olan şenliklerde dragon ve yelken yarışları olacak" dedi.

Dalgıç giysisi giyerek kursiyerlerle beraber dalgıçlık ve can kurtarma eğitimlerine katılan Tatvan Kaymakamı Süleyman Yılmaz ise, bu tür aktivitelerin Van Gölü ve çevresinin gelişimi açısından önemli olduğunu vurguladı. Sitelerdeki havuzlarda bile cankurtaran olması gerektiğine dikkat çeken Kaymakam Yılmaz, "Havaların ısınmasıyla vatandaş sahil kesimlerine yöneliyor ve son günlerde gündemde yer alan boğulma olayları herkesi üzüyor. Boğulma olaylarının yaşanmaması için halk bilinçli davranmalı, yüzme bilmiyorsa suya açılmamalı ve tedbiri elden bırakmamalı. Yüzme bilenler ise güvenli yerlerde suya girmeli ve güvenlik şeritlerini geçmemeli. İnsanların sudaki güvenliklerini sağlayabilmek için de cankurtaran ekiplerinin yaygınlaşması gerekiyor. Burada 32 kursiyer bu alanda eğitim görüyor ve bölgemizde bu eğitimler daha da yaygınlaşacak" şeklinde konuştu.

Kursiyerler, eğitmen Ersin Kalfa ile projeyi yürüten Yrd. Doç Dr. Serkan Özel gözetiminde dalgıç giysileri giyerek suda eğitimlere başladılar.

Kaynak: İHA