İçişleri Bakanı Şahin: Terörle Uluslararası Boyutta Mücadele Ediyoruz

Terörle mücadelenin uluslararası boyutta önemli olduğunu belirten İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, "Artık bireysel olarak sınırı aşan bu suçlara karşı bireysel mücadeleyle önlem alınması mümkün değil. Bu nedenle ülke olarak terörle ve organize suçlarla mücadele konusuna yalnızca ulusal değil uluslararası boyutta önem vermekteyiz." dedi.

Terörle mücadelenin uluslararası boyutta önemli olduğunu belirten İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, "Artık bireysel olarak sınırı aşan bu suçlara karşı bireysel mücadeleyle önlem alınması mümkün değil. Bu nedenle ülke olarak terörle ve organize suçlarla mücadele konusuna yalnızca ulusal değil uluslararası boyutta önem vermekteyiz." dedi.

İçişleri Bakanı Şahin, Sivas Polis Meslek Yüksekokulu’nun ve Türkiye ile Japonya, Afganistan ve NATO Afganistan Eğitim Misyonunun katkılarıyla burada Afgan polis adaylarına verilecek Temel Polislik Eğitimi Programı‘nın açılış törenine katılmak üzere Sivas’a geldi. Sivas Nuri Demirağ Havaalanında Vali Ali Kolat, Belediye Başkanı Doğan Ürgüp ve diğer yetkililerce tarafından karşılanan Bakan Şahin, ilk olarak Vali Kolat’ı makamında ziyaret etti. Daha sonra törenlere geçildi. Törene İçişleri Bakanı Şahin’in yanı sıra Afganistan İçişleri Bakan Yardımcısı Cemal Abdul Nasır Sıddıq, Sivas Valisi Ali Kolat, Yozgat Valisi Necati Şentürk, Tokat Valisi Şerif Yılmaz, Emniyet Genel Müdürü Mehmet Kılıçlar, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ekrem Erdem, Afganistan Büyükelçisi Salahuddin Rabbani, ABD Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone, Japonya Ankara Büyükelçisi Kiyoshi Araki ile çok sayıda protokol üyesi katıldı.

Saygı duruşunda bulunulmasının ardından Türkiye ve Afganistan ülkeleri istiklal marşları okundu. Törende protokol üyeleri birer konuşma yaptı. Daha sonra kürsüye gelen İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, terörle mücadelenin sadece ulusal değil uluslar arası olması gerektiğini söyledi. Terörizmin bütün dünyanın ortak sorunu olduğunu ve insan hayatını hiçe sayan en tehlikeli suç türü olduğunu ifade eden Şahin, “Artık bireysel olarak sınırı aşan bu suçlara karşı bireysel mücadeleyle önlem alınması mümkün değil. Bu nedenle ülke olarak terörle ve organize suçlarla mücadele konusuna yalnızca ulusal değil uluslararası boyutta önem vermekteyiz. Bu mücadelede uluslararası çabalara ek olarak ikili işbirliği faaliyetlerinin önemini biliyoruz. Bu konuda işbirliği anlaşmaları yaptık, yapmaya devam ediyoruz. Türkiye olarak 80‘i aşkın ülkeyle çok sayıda anlaşma imzaladık. Ülkemiz tarafından yapılan bu anlaşma ve protokoller çerçevesinde son 5 yıllık dönemde 40’ı aşkın ülkeden 8 bin 500 personele eğitim verdik. Bunlardan biri de derin tarihi bağlarımız olan kardeş ve dost ülke Afganistan‘dır. Bağımsızlık mücadelesi bizim de bağımsızlık mücadelesi verdiğimiz yıllarımıza denk gelmektedir. Bu ortak mücadele iki ülkeyi ve önderlerini birbirlerine yaklaştırmıştır” şeklinde konuştu. Bakan Şahin, Afgan polisinin Türkiye‘de eğitilmesinin ülke adına önemli ve kalıcı projelerden biri olduğunu belirtti.

Afgan polis adaylarının tören geçişinin ardından Bakan Şahin ve beraberindekiler, okul binasını gezerek yetkililerden bilgi aldı.

Açılan Sivas Polis Meslek Yüksek Okulu’nda ilk aşamada 492 Afgan polis adayının 6 ay süreyle temel polislik eğitimi alacağı belirtildi.

BAKAN ESKİ MADIMAK OTELİ‘Nİ GEZDİ

İçşileri Bakanı İdris Naim Şahin, polis yüksek okulu açılışı sonrası Taç Sitesi ve Atatürk Caddesi üzerinde faaliyet gösteren bazı esnafları ziyaret etti. Daha sonra Şahin ve beraberindeki protokol üyeleri, kamulaştırıldıktan sonra Bilim ve Kültür Merkezi olarak düzenlenen eski Madımak Oteli’ni gezdi. Otel yangınında hayatını kaybedenler anısına oluşturulan köşeyi ziyaret eden Şahin, çocuk kütüphanesi ve bilim merkezi olarak düzenlenen yerlerde de incelemelerde bulundu.