Hristofyas, Erdoğan'ı Sarkozy'e şikayet etti

Fransa'yı ziyaret eden Kıbrıs Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas'ın, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'ye şikâyet ettiği belirtildi.

Hristofyas, Erdoğan'ı Sarkozy'e şikayet etti
Fransa‘yı ziyaret eden Kıbrıs Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas‘ın, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’ye şikâyet ettiği belirtildi. Rum Kesimi medyasında çıkan haberlere göre Hristofyas, Sarkozy ile yaptığı görüşmede 20 Temmuz Barış Harekâtı yıldönümü kutlamaları kapsamında KKTC’yi ziyaret eden Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’ye şikâyet etti.

Fileleftheros gazetesi “Kıbrıs ve Fransa Müttefik… Erdoğan’ın Tahriklerine Karşı Paris ve Lefkoşa’nın Tutumu Müşterek… Hristofyas Paris’te Sarkozy ile Görüştü” başlıklı haberinde, Hristofyas’ın, Paris ziyareti çerçevesinde dün Sarkozy’yle yaptığı görüşmede, Erdoğan’ın Güney Kıbrıs’a yönelik sözlerinin “AB’ye karşı da tahrikkar ve hakaretamiz” olarak nitelendirildiğini yazdı.

Gazete 45 dakika süren görüşmede Hristofyas’ın Sarkozy’ye Erdoğan’ın geçen hafta KKTC’de söylediklerini aktardığını, Sarkozy’nin Erdoğan’ın davranışları konusunda çok sert olduğunu, Güney Kıbrıs’a destek beyan ettiğini ve “Ankara’nın kabadayılığı” iddiasında bulunduğunu belirtti.

Habere göre Hristofyas, görüşme sonrasında yaptığı açıklamada “Türkiye meselesini uzun uzun görüştük. Türkiye’nin özellikle Başbakanı’nın Kıbrıs’ın işgal altındaki bölümüne gerçekleştirdiği son yasadışı ziyareti sırasındaki davranışları üzerinde durduk. Türkiye’nin bu davranışının kabul edilemez, AB için de tahrikkar ve hakaretamiz olduğu, bu tür davranışların kabul edilemeyeceği ortak görüşü vardır” dedi.

Nicolas Sarkozy’yi “Kıbrıs’ın dostu ve şahsi dostum” olarak niteleyen Hristofyas, Fransa Cumhurbaşkanı ile gerçek bir dostluk havasında geçen görüşmelerinin başarılı olduğunu, Kıbrıs sorunu ve gidişatı üzerinde görüş alış verişinde bulunduklarını söyledi.

SARKOZY SONBAHARDA GÜNEY’E GELEBİLİR

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin önümüzdeki sonbaharda Güney Kıbrıs’a gelmesinin muhtemel olduğu da belirtilen haberde, Sarkozy’nin ziyaretinin Güney’de Fransız okulu açılması prosedürünün tamamlanmasına bağlı olacağı, okulun açılışını Hristofyas ve Sarkozy’nin birlikte yapacağı kaydedildi.

Habere göre Hristofyas dünkü açıklamasında Sarkozy ile daha çok ve sık görüşmelerinin beklenmesi gerektiğine işaret ederek, “Paris’te de, sizi temin ederim Kıbrıs’ta da daha sık görüşeceğiz” ifadesini kullandı.

Politis gazetesi ise haberi “Hristofays Sarkozy İle Görüştü… Fransız Anlayışı… Başkan Hristofyas’a Göre Fransa Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Sözlerini ve Tavrını Kınadı” başlığıyla aktardı. Gazete, Erdoğan’ın KKTC’de yaptığı açıklamalar konusunda İngilizlerin tavır belirlemekten kaçındığını ancak Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy’nin, Erdoğan’ın tavır ve açıklamalarını kınamakta tereddüt etmediği yorumunda bulundu.