"El Kaide İslamı, Breivik De Hıristiyanlığı Temsil Etmiyor"

Norveçli tarihçi ve yazar Dag Herbjornsrud, saldırıyı gerçekleştiren Anders Behring Breivik’i ‘Hıristiyan’ kimliğini ön plana çıkararak tanımlamanın yanlış olduğunu belirtti.

Norveçli tarihçi ve yazar Dag Herbjornsrud, saldırıyı gerçekleştiren Anders Behring Breivik’i ‘Hıristiyan’ kimliğini ön plana çıkararak tanımlamanın yanlış olduğunu belirtti. Hernbjornsrud, “El-Kaide’yi, İslamiyeti temsil eden bir terör örgütü gibi tanımlamak nasıl yanlış ise, Norveç’teki olayı gerçekleştiren teröristi de ‘Hristiyan’ şeklinde tanımlamak o derece yanlış.” diye konuştu.

Cihan Haber Ajansı’na (Cihan) yaptığı açıklamada Norveçli tarihçi ve yazar, “Bu olay bize gösterdi ki; bundan böyle insanları çarçabuk ‘yargılamak’, ‘etiketlemek’, ‘genellemek’ ve ‘yaftalamak’ gibi hatalara düşmemeliyiz ve daha hassasiyetli olmalıyız.” diye konuştu. Herbjornsrud, bu korkunç katliamın küresel dünya düzeninde tüm insanlık için iyi bir ders olabileceğini sözlerine ekledi.

Norveç’in en çok satan haftalık haber dergisi Nytid’in editörlüğünü de yapan Dah Herbjornsrud, yüze yakın gencin öldürüldüğü 22 Temmuz saldırısını açıklamada vahşet, gaddarklık gibi sözlerin bile yetersiz kaldığını söyledi.

“Bugün bizim için büyük bir yas günü, aynı zamanda ‘düşünme’ günü!” diyen Norveçli gazeteci, bu saldırı sonrası Norveç ve Avrupalı ülkelerin kendilerini tekrar gözden geçirerek, ‘nerede hata yaptıkları’ konusunda durup düşünmeleri gerektiğini belirtti.

Saldırı sonrası tüm ülkelerin ülkesine destekte bulunmasının güzel bir durum olduğunu da sözlerine ekleyen Norveçli editör, “Özellikle Türkiye gibi ülkeler, bu şekildeki aşırı akımları kontrol altına almada ve farklı din ve kültürlerdeki insanların barış içinde yaşaması konusunda etkili çalışmalar ortaya koyabilir” şeklinde temennide bulundu.